Jų gamintojų Lietuvoje vos keli, tačiau panorėjus medinę eglutę galima pasigaminti ir patiems, jų pavyzdžių gausu internete. Dekoratorė Laura Tamulaitytė, dekoro ir renginių įmonės „Kandeliabrai event design” kūrybos vadovė sako, kad būdų pagaminti eglutę išties labai daug – galima panaudoti šakas, lenteles, plonus medžių kamienus, žieves: „Paprasčiausias būdas išgauti eglutę – kryžiuoti šakas nuo didžiausios iki mažiausios, jas dedant piramidės forma. Galima eglutę statyti ant karkaso ar iš karto kabinti ant sienos. Medinių eglučių gaminimas yra kiekvieno fantazijoms ir norams atvira kūrybinė erdvė. O jeigu užmojai didesni ar norima eglutė yra sudėtingesnės konstrukcijos, visuomet galima kreiptis į dekoratorius ar floristus“.

Medinė stebuklų eglutė – advento kalendorius su užduotimis

Viena iš medinių eglučių gamintojų Lietuvoje yra Lina Malaškevičienė (stebuklueglute.lt) sako, kad medį pasirinkusi neatsitiktinai – jis yra ne tik jaukumo ir šilumos suteikianti medžiaga, bet ir labai artimas lietuvio širdžiai. Jos medinės eglutės gyvuoja jau ketvirti metai.

„Mes esame labai smulkus verslas, negaminame eglučių masinei prekybai, tad kiekvieną jų su meile išlydime į naujus namus. Susidomėjimas stebuklų eglute kasmet vis didesnis, nes žmonių, ieškančių kitokių advento kalendorių, kitokios eglutės, vis daugiau. Žinodami, kad Stebuklų eglutę visi suskumba pirkti artėjant adventui, būname jų pasiruošę iš anksto, kad patenkintume visų norinčiųjų poreikį“, - sako L. Mackevičienė.

Lina labai džiaugiasi ir tuo, kad vis dažniau savo eglutes siunčia į užsienį: „Savo eglutes esame siuntę ir į Braziliją, ir į Katarą, Kanadą, JAV, Airiją, Norvegiją, Ispaniją ir Angliją. Tas jausmas yra išties neapsakomas. Tuo pačiu supranti, kaip sumažėję mus visus skiriantys atstumai“.

Tokios eglutės gamyba trunka ilgai - apie savaitę, nes ji gaminama rankomis – atidžiai parenkama mediena, kad būtų gerai ir tinkamai džiovinta, tuomet laukia supjovimas, šlifavimas ir surinkimas. „Kiekviena šaka yra nuglostoma, kad būtų saugi mažylių pirštukams. Praeitais metais buvo prašymų nudažyti eglutę baltai. Tačiau tiesiog nudažyti jos baltai, paprastais dažais nesinorėjo. Norėjome, kad jei ir įgautų medis spalvą, tai būtų padaryta kuo natūraliau. Taip atsirado sudėtingiau apdirbtos medienos eglučių - mūsų „Skarotoji“ eglutė yra deginta ir balinta, kad įgautų sendintos medienos efektą. Taip pat yra eglutė, pavadinimu „Rimtuolė“, kuri yra tik degintos medienos, tamsi. Tai yra tokia japoniška medžio apdirbimo technologija, kad medis būtų atsparesnis, tačiau mes ją pasirinkome dėl ypatingos tamsios spalvos. Tuomet rankomis siuvami drobiniai maišeliai, prie eglutės šakų klijuojami segtukai, laikantys maišelius“, - gamybos procesą pasakoja Lina.

Stebuklų eglutė ypatinga tuo, kad į advento eglutės maišelius dedamos užduotys ar veiklos, kurios yra sukurtos individualiai kiekvienam segmentui - šeimoms, vaikų grupėms, įmonių kolektyvams. Užduotys sukurtos, bendradarbiaujant su psichologe Jūrate Bortkevičiene, knygos „Atsakinga tėvystė: kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius” autore, pedagogų bei tėvų konsultante auklėjimo ir ugdymo klausimais, verslo įmonių konsultante. „Stebuklų eglutės filosofija – kad žmonės pamatytų šalia savęs esančius, geriau juos pažintų, suprastų. Gyvename laike, kai visi skubame, o pabendrauti „gyvai“ susitinkame vis rečiau. Todėl ši eglutė su paprastomis ir įtraukiančiomis užduotimis yra tikrai stebuklingas laikas kartu, kai žaisdama šeima kartu leis laiką, juoksis, taip neakivaizdžiai kurstydama savo santykius, kurdama savo gražias tradicijas ir atsiminimus. Vaikai užauga ir išsineša šeimos modelį į savo gyvenimą ir juo vadovaudamiesi kuria jau savąją, todėl labai svarbu padėti tinkamą pagrindą“, - įsitikinusi Lina.

Stebuklų eglutė veikia paprastai – 24 dienas iki Kalėdų kasdien traukiama vis nauja užduotis, kurią šeima atlieka kartu. Tą patį, tik su kitokiomis užduotimis ir veiklomis atlieka ir įmonių ar organizacijų kolektyvai, įsigydami Stebuklų eglutę su užduotimis jie gauna 24 dienų komandos stiprinimo programą. Tas pats ir su darželių bei pradinių klasių vaikų kolektyvais - kasdien, 24 dienas iki Kalėdų, atlieka veiklas, kurios padeda jiems susidraugauti, lavina emocinį intelektą, kūrybiškumą, šalia esančio pažinimą ir pripažinimą. Prie kiekvienos užduoties yra patarimas auklėtojai, kaip moderuoti tinkamą užduoties vykdymą.

Stebuklų vokas su užduotimis yra atnaujinamas kasmet. Tad nupuošus eglutę, nereikia jos slėpti, iki kitų Kalėdų ji gali virsti atsiminimų medžiu, ant kurio galima kabinti šeimos nuotraukas, ranka rašytus laiškus, prisiminimus, kitas jaukias detales.

„Šiemet, dalyvaudami parodose įvairiuose Lietuvos miestuose, supratome vieną ypač jautrų dalyką – kartais gyvenimas susiklosto taip, kad šeimoje yra du asmenys – mama ir vaikas, tėtis ir vaikas, o gal du suaugę žmonės, bet visi laukia Kalėdų, visi kuria savo santykius, nori supratimo, bendrumo, kokio dydžio šeima bebūtų. Tai taip suvirpino širdį, kad iš to gimė vokas su užduotimis ir veiklomis mažai šeimai. Jos pritaikytos ir parinktos tokios, kad smagu būtų jas atlikti dviem. Šis supratimas jautriausias momentas per visą Stebuklų eglutės gyvavimo laikotarpį“, - sako Lina.

Stebuklų eglučių kainos svyruoja nuo 69 eurų iki 129 eurų, sudėtingesnio medienos apdirbimo eglutės yra brangesnės.

Eglutes derina prie interjero

Kad medinės eglutės, ypač artėjant kalėdiniam laikotarpiui, tampa vis paklausesnė prekė, sako ir dar vienas medinių eglučių gamintojo - įmonės „Simedva" vadovas Paulius Mickaitis: „Nors pagrindinė įmonės veiklos sritis yra lauko baldai, medinės eglutės tampa viena paklausių dekoracijų prieš didžiąsias šventes, kurių pagaminame ir parduodame tikrai nemažai“.

Šios eglutės klientai išsibarstę po visą pasaulį, suskumbantys ją įsigyti dar prieš šventes, kad neužtruktų jos siuntimas. Pasak vadovo, eglučių paklausą lemia ir tai, kad mediniai žaislai, mediniai gaminiai turi išliekamąją vertę, skleidžia šilumą. Įmonės gaminama eglutė taip pat yra daugkartinio naudojimo, tad ją prižiūrint, klientas ją gali naudoti daugelį metų, kasmet keičiant dekoracijas, papuošimus.

„Pats gamybos procesas nėra ilgas ir sudėtingas, užtrunkame keletą dienų. Turime klasikinį eglutės modelį, o keičiame, tobuliname tik tam tikras detales, atsižvelgdami į klientų poreikius, lūkesčius, norus, kardinalių pakeitimų nepraktikuojame. Paliekame laisvę klientų fantazijai ją puošiant, dekoruojant“, - sako P. Mickaitis.

Įmonės vadovas pastebi, kad klientai eglutes derina prie interjero ar eksterjero detalių. Vis dažniau prašo jas nudažyti būtent jų pageidaujamomis spalvomis. Populiariausios – žemės atspalviai.

Medinių eglučių kainos prasideda nuo 25 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)