Kai kurios temos vis dar yra laikomos tabu, ir viena iš jų – LGBTQ+ bendruomenės teisės ir gerovė. Turbūt ne vienas matė piktus, vulgarius ir, tiesą sakant, gan didelį neišmanymą skleidžiančius komentarus po LGBTQ+ bendruomenei skirtais straipsniais internetinėse svetainėse. Nesiekiu atakuoti šių žmonių, bet tai puikus mūsų visuomenės požiūrio į šią visuomenės grupę atspindys. Tai nebūtų problema, jei tokie komentarai ir pasisakymai būtų tik pavienis atvejis, deja, tai požiūris su kuriuo LGBTQ+ nariai susiduria beveik kas dieną. Nors dauguma vakarietiškų šalių mokslininkų įrodė, kad homoseksualumas yra visiškai normalus dalykas ir toli gražu ne sutrikimas, Lietuvos visuomenė ir valdžia vengia šviesti žmones, gerinti šios bendruomenės padėtį ir suteikti jiems teises laisvai be baimės gyventi, mylėti ir didžiuotis tuo, kuo jie yra.

Liūdniausia, kad neapykanta ir nepripažinimas itin stipriai veikia jaunuosius LGBTQ+ narius, ypač paauglius, kurie ieško informacijos, palaikymo ir supratimo iš vyresniųjų: tėvų, mokytojų, artimųjų. Deja, dažnai po „coming out of the closet“, jaunimas susiduria su itin sunkiomis tėvų reakcijomis. Ir čia mes susiduriame su viena didžiausių problemų Lietuvoje – švietimo ir pagalbos stoka tiek LGBTQ+ jaunimui, tiek ir jų šeimoms. Suprantama, kad šeimai išgirsti, kad jų sūnus ar dukra yra LGBTQ+ dalis, gali būti gan šokiruojanti patirtis, ypač neturint reikiamos informacijos, ar iš nežinojimo laikant tai liga. Būtent šeimos smerkimas jaunuoliui gali sukelti didžiausią psichologinę traumą, o neigiama tėvų reakcija pakenkti tiek jiems, tiek jų atžaloms.

Būtent nesupratimas ir įsišaknijusi, pasenusi ir neteisinga nuomonė, kad būti homoseksualu yra blogai, kad tai yra liga, kad tokie žmonės yra neverti pagarbos ir vietos visuomenėje, stabdo mūsų valstybę ir jos žmones, neleidžia jai tobulėti, ir žaloja tuos, kuriems palaikymo ir meilės reikia labiausiai. Pats laikas LGBTQ+ bendruomenės narius matyti ne kaip ligonius, o tiesiog kaip žmones, su tokiomis pačiomis teisėmis ir galimybėmis.

Valstybė neturėtų vengti klausimų šia temą, ji neturėtų bėgti nuo atsakomybės keisti situaciją. Švietimas – tai vienintelis ginklas galintis sunaikinti stereotipus, pagerinti situaciją ir padėti LGBTQ+ bendruomenei jaustis saugiai mūsų visuomenėje. Kalbėti apie šias problemas yra svarbu ir būtina, negalima nuo jų pasislėpti, negalima jų ignoruoti.

Europietiška valstybė pasižymi ne tik aukštomis algomis ir mažomis pieno kainomis, dideliais tankais ir puošniomis gatvėmis, bet ir tolerancija visoms visuomenės grupėms, pagarba ir pastangomis kuriant saugią valstybę. Kodėl būtent ši dalis yra nuolat pamirštama?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!