BĮ „Vilniaus kultūros centras“ vadovas Paulius Jurgutis kol kas daugiau detalių apie būsimą Vilniaus Kalėdų eglę neišduoda, tačiau užtikrina, kad ji bus įspūdinga.

„Vienas pagrindinių žiemos švenčių simbolių – Kalėdų eglė – kasmet nustebina savo originaliu meniniu išpildymu, tema, simbolika. Pastaruosius ketverius metus sostinės eglė ryškiai švietė ir Katedros aikštėje, ir pasaulio žiniasklaidoje, patekdavo į įvairius reitingus. Šiųmetė eglė neabejotinai vėl džiugins ir stebins“, – tikina jis.

Nors pagrindinės Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimas numatytas lapkričio 30 d., šeštadienį, 19 val., kalėdinė nuotaika sostinėje pradedama kurti gerokai anksčiau. Kaip prideda P. Jurgutis, „kad šventė mieste būtų juntama kiekviename žingsnyje, dar spalio mėnesį buvo paskelbtas konkursas „Gražiausia Vilniaus kalėdinė vitrina 2019“.

Kalėdų eglės Katedros aikštėje kūrybos, konstrukcijos sumontavimo, papuošimo, šventinės erdvės dekoravimo, priežiūros, demontavimo, transportavimo paslaugoms šiemet skirta apie 90 tūkst. eurų, o praėjusiais metais – 95 tūkst. eurų. Prieš dvejus metus eglės puošybai buvo išleista apie 45 tūkst. eurų.

Kalėdų eglutė Katedros aikštėje sostinę puoš iki 2020 m. sausio 7 d.

Pernai metais sostinės Katedros aikštėje sužibusi Kalėdų eglė visus nustebino dar neregėtu įvaizdžiu, primenančiu stilizuotą laikrodį – kompozicija pavadinta „Laikas“. Keturios šviečiančios kompozicijos – tai dinamiški stilizuoti laikrodžio krumpliaračiai–snaigės. Kiekviena jų pulsuoja atitinkamo laikrodžio krumpliaračio tempu ir trumpam sustoja kas 15 minučių, o pati kalėdinė eglė kas valandą sumirksi tiek kartų, kiek tuo metu yra valandų.

„Vieniems laiko trūksta, kiti nuobodžiauja vis kažko laukdami. Vieni jį švaisto, kiti brangina, kartais pervertina. Nuo seno žmonės norėjo gebėti valdyti laiką, sulėtinti jį, kad spėtų atlikti daugiau darbų arba ilgiau pasimėgauti nuostabia akimirka, ar net atsukti atgal. Laikas tampa vis svarbesnis mūsų gyvenime, vis tiksliau jį matuojame ir skaidome į vis mažesnes dalis. Tačiau jis kaip tekėjo, taip ir teka tuo pačiu tempu. Tegu buvimas kartu prie Kalėdų eglutės taps tuo ypatingu laiku – padovanotu laiku vieni kitiems,“ – tąkart apie kompozicijos idėją kalbėjo vienas Kalėdų eglės autorių Dominykas Koncevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)