Tyrimas susijęs su 2010 metų rugpjūčio mėnesio įvykiais. Tuomet kaltinimus pateikusi moteris susitiko su J. Assange'u vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ konferencijoje Stokholme.

J. Assange'as šiuos kaltinimus visada neigė.

Prokuratūros pranešime sakoma, kad antradienį 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku kaltintojai rengia spaudos konferenciją, kurioje bus pranešta apie „tyrimo priemones“ ir „pateikta naujos informacijos“.

Šiuo metu J. Assange'as yra laikomas griežčiausio režimo kalėjime Britanijoje. 48 metų australų aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams. Jam buvo skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą.

Po jo arešto Britanijoje švedų pareigūnai gegužę nusprendė atnaujinti tyrimą dėl įtariamo 2010 metų išžaginimo. Tyrimas buvo nutrauktas 2017 metais, tuometei Švedijos valstybinės prokuratūros direktorei Marianne Ny nusprendus, kad toliau tęsti tyrimo neįmanoma, nes prieglobstį Ekvadoro ambasadoje gavęs J. Assange'as buvo nepasiekiamas.

Rugsėjo mėnesį prokurorai pranešė, kad per vasarą apklausė septynis liudininkus ir kad J. Assange'as yra įtariamas išžaginimu.

Tyrimui vadovaujanti Švedijos prokuratūros vadovo pavaduotoja Eva-Marie Persson taip pat sakė, kad priims sprendimą dėl tolesnių veiksmų, kai bus išanalizuota per apklausas surinkta medžiaga.

J. Assange'o ekstradicijos prašymą yra pateikusios ir Jungtinės Valstijos, kurios jį kaltina slaptos informacijos – konfidencialių karinių ir diplomatinių dokumentų – išgavimu ir platinimu per „WikiLeaks“ tinklalapį.

Nuo balandžio mėnesio, kai J. Assange'as atsidūrė kalėjime, susirūpinta jo sveikatos būkle, nes teismo posėdžiuose jis atrodė nusilpęs ir sutrikęs.

„Pavojus gyvybei“

Anksčiau lapkričio mėnesį J. Assange'o tėvas Johnas Shiptonas perspėjo, kad jo sūnus „kalėjime gali numirti“.

Jo pareiškimas nuskambėjo po to, kai Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas kankinimo ir kito žiauraus, nežmoniško ar žeminančio asmens orumą elgesio klausimais Nilsas Melzeris pareiškė, kad elgesys, su kuriuo susiduria J. Assange'as, kelia pavojų jo gyvybei.

Švedų teisėjas Nilsas Petteris Ekdahlis naujienų agentūrai AFP sakė, kad prokuratūros pareiga yra patraukti kaltinamąjį atsakomybėn, jeigu tai leidžia surinkti įrodymai.

„Jeigu manote, kad yra pakanka įrodymų, kad [kaltinamsis] būtų nuteistas, net ir senoje byloje, pagrindinė taisyklė yra pareikšti jam kaltinimus“, – sakė N. P. Ekdahlis.

Jis pridūrė, kad esant tam tikroms aplinkybėms prokuroras gali padaryti išimtį šiai taisyklei. Pavyzdžiui, gali būti nuspręsta, kad nors apkaltinamasis nuosprendis yra tikėtinas, bausmė veikiausiai būtų švelni – atsižvelgiant į prastą J. Assange'o sveikatą – todėl gali būti nuspręsta bylos netęsti.