Praėjusią savaitę Ramilas Šamsutdinovas pradėjo šaudyti iš savo tarnybinio ginklo Rusijos Užbaikalės krašte esančioje karinėje bazėje ir nužudė du karininkus bei šešis kareivius. Remiantis kai kuriais žiniasklaidos pranešimais, savo aukoms jis taikėsi į galvas.

Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai ėmė ieškoti kitų veiksnių, galėjusių sukelti incidentą, ir ignoravo gandus apie „dedovščiną“. Jie nurodė, kad R. Šamsutdinovas galėjo būti kamuojamas nervinio išsekimo, nesusijusio su tarnyba. Tačiau trečiadienį jo tėvas žurnalistams paatviravo, kad yra įsitikinęs, jog kiti kareiviai iš jo sūnaus negailestingai tyčiojosi.

R. Šamsutdinovo teigimu, vos pradėjus tarnauti iš jo atėmė telefoną ir pinigus. Be to, karininkai jį mušė, o incidento dieną ketino „nuleisti ant žemės“ išprievartaudami, informuoja newsru.com.
„Taip ir pasakė, pagrasino, kad išprievartaus. Tą dieną leitenantas mane įspėjo, jog viskas, po sargybos man bus blogai. Žinau, kad visus kitus jaunesnius karius jau „nuleido ant žemės“. O tą vakarą turėjo ateiti mano eilė. Neturėjau, kur dingti, ką reikėjo daryti?“ – R. Šamsutdinovo žodžius perdavė bazė. Taip pat kareivis pareiškė, kad sulaikytą jį „labai smarkiai mušė“. „Atvirai kalbant, galvojau, kad mirsiu.“

Pasimatęs su tėvu Salimu Šamsutdinovu, Ramilis paaiškino, kad pradėjo šaudyti, nes daugiau nebegalėjo kentėti patyčių dalinyje, rašoma „Tiumenė online“.

„Jis pasakė: atleisk tėti, kitaip pasielgti negalėjau, neturėjau kito pasirinkimo, nebegalėjau ilgiau kentėti siaubingo elgesio. Taip pat Ramilis teigė, kad tą dalinį, tą gyvatyną, seniai reikėjo išvaikyti. Beje, jis gailisi dviejų aukų. Nenorėjo į juos šaudyti, tiesiog tą akimirką nematė, kas stovėjo priešais, kitaip būtų jų nelietęs“, – portalui pasakojo kareivio tėvas.

Po brutalių žmogžudysčių vėl buvo prisiminta „dedovščina“, kurią 10 metų trukmės kariuomenės reformos metu Kremlius siekė išrauti su šaknimis. Ritualizuotas naujokų engimas, įskaitant mušimus ir psichologinį smurtą, yra populiarus Rusijos karininkų ir ilgiau ištarnavusių kareivių tarpe. Manoma, kad dėl „dedovščinos“ Rusijos kariuomenėje nusižudė šimtai ir dezertyravo tūkstančiai kareivių.

Keli „dedovščinos“ atvejai sukėlė didžiulius skandalus. 2006 m. vienam kareiviui teko amputuoti genitalijas, nes Naujųjų metų išvakarėse, spėjama, nuo alkoholio apsvaigęs seržantas jį sumušė ir privertė tupėti kelias valandas. Nepaisant dešimtmetį trukusios kariuomenės reformos ir privalomosios pradinės karinės tarnybos trukmės sutrumpinimo iki vienerių metų, pranešimai apie žiaurią „dedovščiną ir įtartinas savižudybes toliau teršia kariuomenės dalinių reputaciją.

Anksčiau šiais metais duotame interviu Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu tvirtino, kad „dedovščina“ nebėra sisteminė šalies kariuomenės problema. „Dabar kariuomenėje dedovščinai paprasčiausiai nebėra vietos“, – sakė jis.

Kalbėdami apie R. Šamsutdinovo atvejį, gynybos ministerijos pareigūnai teigė, jog pietrytinėje Sibiro dalyje įkurtoje bazėje tarp kareivių nėra jokio priešiškumo. Rusijos karininkų sąjungos, nevyriausybinės organizacijos, kuri reguliariai palaiko Kremlių, vadovas sakė, kad kareivio siautėjimą galėjo įkvėpti žiaurūs kompiuteriniai žaidimai.

Vis dėlto regiono žiniasklaidos informacija byloja priešingai. Naujienų portalas 72.ru, įsikūręs R. Šamsutdinovo gimtosios Tiumenės srityje, tvirtina, kad bazės leitenantas dažnai reikalaudavo pinigų iš naujokų, neleisdavo jiems miegoti ir kitais būdais tyčiodavosi iš jaunų kareivių. „Akivaizdu, kad Ramilis pateko tarp skriaudžiamų naujokų, – RBK sakė jo brolis. – Galbūt iš jo tyčiojosi keletą mėnesių, persekiojo, ką nors pasakė. Pats tarnavau, žinau, kaip būna.“

Organizacijos „Rusijos kareivių motinų komitetas“ pirmininkė Flera Salichovskaja pareiškė, kad „internetą apskritai reikia uždaryti“. Ji padarė išvadą, jog „jaunuolis neatlaikė“ konfliktų su tarnybos draugais, ir pritarė dėl „dedovščinos“ gajumo Rusijos kariniuose daliniuose. Kita vertus, F. Salichovskaja nurodė, kad paprastai „dedovščina“ apsiriboja turto prievartavimu, kuriuo dažniausiai užsiiminėja pagal kontraktą tarnaujantys asmenys. „Kareivėliai nustojo pas mus lakstyti, kai tik gynybos ministru tapo S. Šoigu. O kai jų paklausiu apie tarpusavio santykius, gaunu atsakymą: „Mes juk vyrai.“ Tai reiškia, kad vyriška kompanija vadovaujasi savo gyvenimo taisyklėmis“, – paaiškino „Rusijos kareivių motinų komiteto“ pirmininkė.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs psichiatras Aleksandras Fedorovičius sakė, jog nestatutiniai santykiai bei stresas dėl pasikeitusios gyvenamosios vietos ir socialinių sąlygų galėjo sukelti afekto būseną. Artimas šaltinis anksčiau patvirtino, kad dalinyje galioja žiaurios „dedovščinos“ taisyklės. Žiniasklaidos duomenimis, R. Šamsutdinovas galėjo konfliktuoti su viena iš aukų – vyresniuoju leitenantu Daniilu Pjankovu, kuris neva iš jo tyčiojosi.

Organizacijos „Sankt Peterburgo kareivių motinos“ teisininkas Aleksandras Gorbačiovas pranešė, kad kareivių skundų dėl žeminimo ir smurto gaunama „kasdien“, ir pastaruosius keletą metų jų skaičius auga. Be to, į dalinių teritoriją draudžiama įsinešti išmaniuosius telefonus, kuriais būtų galima užfiksuoti pažeidimą. Jo teigimu, Vakarinėje karinėje apygardoje, kuriai priklauso R. Šamsutdinovo dalinys, situacija yra blogesnė nei Rusijos vidurkis. Pavyzdžiui, viename dalinyje buvo bandoma nuslėpti rankos sulaužymo atvejį, neišleidžiant nukentėjusiojo net į tualetą. Apie analogiškas problemas šalies rytuose esančiuose daliniuose praneša ir Čeliabinsko teisių gynimo organizacijos „Šauktinio mokykla“ vadovas Aleksejus Tabalovas. Jis tvirtina, jog ten kariniai daliniai yra taip nutolę nuo kontrolės centro, kad jokių tyrimų paprasčiausiai nevyksta.