Saudo Arabijos pilietis Ali Alzabarahas ir JAV pilietis Ahmadas Aboummas, kurie dirbo tviteriui, trečiadienį buvo apkaltinti tuo, kad dirbo Saudo Arabijos Karalystei kaip neregistruoti užsienio agentai.

Abu buvę darbuotojai tariamai piktnaudžiavo galimybe naudotis prieiga prie socialinio tinklo vidaus sistemų, kad šnipinėtų Saudo Arabijos naudai. JAV prokurorai tvirtina, kad Saudo Arabija šiems dviem buvusiems tviterio darbuotojams atsilygino brangiais laikrodžiais ir grynaisiais pinigais mainais už asmeninę informaciją apie Saudo Arabijos kritikus. Milijonai Saudo Arabijos piliečių aktyviai naudojasi šia socialinės žiniasklaidos platforma.

Kaip teigiama, buvę darbuotojai rinko asmeninę tviterio vartotojų ir žinomų Saudo Arabijos karališkosios šeimos kritikų informaciją ir perdavė ją Saudo Arabijos vyriausybei su trečio asmens – Saudo Arabijos piliečio Ahmedo Almutairio, turinčio ryšių su Saudo Arabijos karališkąja šeima, pagalba. A. Almutairis veikė kaip tarpininkas tarp tviterio darbuotojų ir Saudo Arabijos pareigūnų.
Visi trys vyrai apkaltinti tuo, kad veikė kaip neteisėti užsienio vyriausybės agentai.

Remiantis JAV dienraščio „The Washington Post“ pranešimais, A. Aboummas buvo suimtas antradienį, o kiti du kaltinami vyrai, manoma, šiuo metu yra Saudo Arabijoje. Pasak dienraščio „The New York Times“, tai pirmas kartas, kai Saudo Arabijos piliečiai buvo apkaltinti šnipinėju pačiose JAV.

Kaip nurodoma, tarp tviterio vartotojų, kurių informaciją rinko šie kaltinami vyrai, yra gerai žinomas žurnalistas Omaras Abdulazizas, turėjęs ryšiu su pernai nužudytu Saudo Arabijos žurnalistu Jamalu Khashoggiu.

„Ši informacija galėjo būti naudojama, siekiant identifikuoti ir nustatyti tviterio vartotojų buvimo vietą“, – teigiama JAV teisingumo departamento pranešime.