Trys šalys neturėjo teisės atsisakyti įgyvendinti sprendimą dėl Graikijoje ir Italijoje esančių sirų ir kitų pabėgėlių pasidalijimo, ketvirtadienį paskelbė Europos Teisingumo Teismo generalinė advokatė Eleanor Sharpston.

ES šalys 2015-aisiais dukart balsų dauguma nusprendė pasidalyti iki 160 000 prieglobsčio prašytojų ir taip sumažinti krūvį Italijai ir Graikijai. Tačiau Čekija, Vengrija ir Lenkija atsisakė įgyvendinti sprendimą, nors Europos Teisingumo Teismas vėliau patvirtino jo teisėtumą. Europos Komisija, kuri valstybių bendrijoje, be kita ko, stebi, kaip laikomasi ES teisės, apskundė šias šalis.

Generalinė advokatė E. Sharpston dabar Liuksemburge pareiškė, kad ES valstybės negali atsisakyti taikyti teisiškai galiojančių ES priemonių, remdamosi savo jurisdikcija viešosios tvarkos ir vidaus saugumo srityje. Nors jos turi teisę atskiru atveju nesutikti su sprendimu, tačiau ES teisė neleidžia kategoriškai nepaisyti įpareigojimų.

Europos Teisingumo Teismas savo verdiktą skelbs po kelių savaičių. Jei jis konstatuos sutarties pažeidimą, šalys privalės nedelsdamos vykdyti sprendimą.