„Nežinau, ar jis ją išgelbėjo. Kontracepcija nėra toks baubas, bet, žinoma, jis jai padarė paslaugą“, – tvirtino gydytoja Audronė Usonienė.

Nėra visiškai saugios kontracepcijos

Vaisingumo klinikos gydytoja akušerė-ginekologė Audronė Usonienė DELFI teigė, kad nėra nė vienos saugios kontracepcinės priemonės ir pridūrė, kad saugiausia – tiesiog susilaikyti nuo lytinių santykių. Dar vienas kelias, kuris, anot ginekologės, yra saugus – moterų sterilizacija. Tačiau ši procedūra Lietuvoje yra nelegali.

„Nėra nė vieno visiškai saugaus būdo. Tie būdai, kurie yra efektyvūs, gali turėti kažkokį šalutinį poveikį. Bet, žinoma, jei kontracepcija reikalinga, ją vartoti reikia“, – tvirtino ginekologė.

Audronė Usonienė
Nežinau, ar jis ją išgelbėjo. Kontracepcija nėra toks baubas, bet, žinoma, jis jai padarė paslaugą.

Ji pridūrė, kad visos kontracepcinės priemonės, esančios rinkoje, yra moksliškai ištirtos, todėl reikia pasitikėti mokslu.

Kontracepcijos parinkimas, anot ginekologės, priklauso ne tik nuo pačios moters norų. „Tai priklauso nuo kiekvienos moters individualios situacijos. Jei moteris rūko, yra vyresnio amžiaus – geriau spirales naudoti, jei praeityje buvo tromboembolinės komplikacijos – negalima naudoti geriamų kontraceptikų. Tai labai individualu. Priklauso nuo ligų, amžiaus, gyvenimo būdo. Ne moteris renkasi“, – vardijo A. Usonienė.

Ragina pamiršti mitus

Akušerės-ginekologės teigimu, visuomenėje vis dar vyrauja daugybė mitų apie geriamus kontraceptikus. Kokie jie? Plaukuotumo nepageidaujamose kūno vietose padidėjimas, svorio augimas, vėžio rizikos padidėjimas.

„Svoris žmonėms auga tik nuo valgymo. Gali gerti kontraceptikus, gali turėti spiralę, jeigu būsi labai griežtas sau ir labai kontroliuosi savo mitybą, niekada svoris nepriaugs, – kalbėjo A. Usonienė. – Iš prigimties žmonės yra skirtingi. Vienam svoris labai greitai auga, kitas visada liesas.“

Audronė Usonienė
Nėra nė vieno visiškai saugaus būdo. Tie būdai, kurie yra efektyvūs, gali turėti kažkokį šalutinį poveikį. Bet, žinoma, jei kontracepcija reikalinga, ją vartoti reikia.

Akušerė-ginekologė tvirtino, kad šis mitas moksliškai yra paneigtas.

Vis dėlto, ar moterys, tikėdamos šiais mitais, bijo ir vengia kontracepcijos? „Priklauso nuo moters išprusimo: ar ji remiasi moksliniais tyrimais, ar tuo, kas parašyta internete, – kalbėjo gydytoja. – Reikia remtis tuo, kas moksliškai patvirtinta.“

Moterų sterilizacija – saugu, bet nelegalu

Akušerė-ginekologė teigė, kad nors moterų sterilizacija Lietuvoje yra nelegali, ši procedūra būtų viena iš saugių ir neturinčių šalutinio poveikio.

Audronė Usonienė

„Iš principo tai tikrai būtų saugiausias būdas moterims, kuri pasiekia tam tikrą amžių ir yra nusprendusi daugiau vaikų nebeturėti“, – kalbėjo ginekologė.

Audronė Usonienė
Svoris žmonėms auga tik nuo valgymo. Gali gerti kontraceptikus, gali turėti spiralę, jeigu būsi labai griežtas sau ir labai kontroliuosi savo mitybą, niekada svoris nepriaugs.

Lietuvoje ši procedūra neatliekama, bet tai nereiškia, kad lietuvės šios procedūros nesirenka. Vaisingumo klinikoje dirbanti ginekologė įvardijo, kad tenka susidurti su tokiomis moterimis. Jos šią procedūrą būna pasidariusios užsienio šalyse.

„Man tai atrodo visai neblogas būdas. Jei man reikėtų, aš mielai ją pasidaryčiau, kai nuspręsčiau“, – tvirtino A. Usonienė.

Žengus žingsnį sunku žengti atgal

Ginekologė A. Usonienė tvirtino, kad net ir vyrišką ar moterišką sterilizaciją pasirinkę asmenys kartais peržengia klinikos slenkstį norėdami dar susilaukti vaikų. Deja, po tokių procedūrų viskas nebūna itin lengva ir sklandu.

„Susiklosto tokių situacijų gyvenime, kai tie organizmo pakitimai turi būti iš naujo gydomi“, – tvirtino A. Usonienė ir pridūrė, kad sterilizaciją pasidariusios moterys yra reti atvejai.

Beje, ji įvardijo, kad vyrui, nusprendusiam pasidaryti sterilizaciją, vėliau, persigalvojus, kur kas sunkiau susilaukti vaikų natūraliu būdu. „Kiek aš susidūriau, nebuvo taip, kad sperma būtų ideali. Nežinau, kokia ji buvo prieš sterilizaciją, bet tokiu atveju, jei vyras pasidaro vazektomiją, tai, norint susilaukti vaikų, reikia daryti tokią procedūrą, kai tiesiai iš sėklidžių mikro adatėle imama medžiaga ir ten ieškoma spermatozoidų dirbtiniam apvaisinimui“, – įvardijo A. Usonienė.

Jos teigimu, natūralus apvaisinimas po vazektomijos praktiškai neįmanomas.