Vokietijoje gimęs turkas I. Gundoganas buvo priverstas teisintis po to, kai „Instagram'e“ uždėjo širdutę po kontraversiškai vertinamos nuotraukos, kurioje remiamos Turkijos karinės pajėgos, šiuo metu atakuojančios Sirijos kurdus.

„Tai tebuvo noras palaikyti mūsų draugą“, – I. Gundoganas tvirtino reporteriui sekmadienį po pergalės 3:0 prieš Estiją.

Turkijos nacionalinės rinktinės žaidėjas Cenkas Tosunas, kuris gimė Vokietijoje, bet gina Turkijos rinktinės garbę, po pergalės 1:0 prieš Albaniją šventė demonstruodamas palaikymą Turkijos kariams. Šios šalies ginkluotosios pajėgos šiuo metu atakuoja kurdų apgyvendintą Sirijos regioną.

Prie skandalingos nuotraukos „Instagram'e“ pridėtas užrašas: „Už mūsų tautą, ypač už tuos, kurie rizikuoja savo gyvybėmis dėl mūsų šalies“.


Tiek Gundoganas, tiek komandos draugas Emre Canas „Instagram'e“ „palaikino“ tokį C. Tosuno įrašą bei nuotrauką socialiniame tinkle, tačiau vėliau abu „nuėmė“ širdutes nuo prieštaringai vertinamo įrašo.

Futbolininkų socialinių tinklų profilius užplūdo pikti komentarai, tokie kaip „Vaikine, esi tiesiog Erdogano fanas“, „Keliauk į Turkiją, ten, kur ir tau vieta“, „Nešdinkis iš Vokietijos rinktinės“.

Į debatus įsitraukė ir politikai, savo nuomonę išreiškė Bavarijos regiono vienas ministrų Joachimas Herrmanas. Bendraudamas su „Bild“ šis teigė, kad „būtų laimingas, jei Vokietijos nacionalinės komandos žaidėjai palaikytų Vokietijos ginkluotąsias pajėgas.

„Žaidėjai turėtų aiškiai žinoti, kurios šalies atstovais jie jaučiasi. Tikiuosi, kad suinteresuoti asmenys apie tai pagalvos“, – žiniasklaidai kalbėjo Vokietijos politikas.


Priversti teisintis

„Tai šiek tiek kvaila. Mano manymu, „pamėgau“ gero bičiulio nuotrauką, su kuriuo gyvenau Mančesteryje. Jis išgyvena nelengvus laikus „Everton“ klube, vos sulaukia žaidybinio laiko, o rinktinėje pelnė įvartį ir vedė komandą į pergalę“, – skandalą gesino Gundoganas.

„Nebuvo jokių politinių intensijų. Emre ir aš esame prieš bet kokios formos karą ir terorą, nesvarbu kurioje vietoje tai vyktų.

200 tūkstančių žmonių „palaikino“ nuotrauką, taip pat ir būrys futbolininkų iš viso pasaulio. Tačiau tik mes dviese esame dėmesio centre. Apmaudu“, – tvirtino Gundoganas.

Jei Gundogano pasiteisinimas buvo atsargus, ramus, tai Emre Canas šią situaciją aiškino kur kas emocingiau.

„Tosunas pelnė įvartį, o aš „palaikinau“ postą. Tai nebuvo politinis veiksmas, esu prieš bet kokį karą bei kiekvieną dieną meldžiuosi už taiką pasaulyje“, – teigė E. Canas.

„Žiniasklaida visada viską interpretuoja kritiškai, daugiau šia tema nieko nekalbėsiu, jau pakankamai pasakiau“, – nukirto E. Canas.

Vokietijos rinktinė parėmė futbolininkus, į socialinius tinklus įkėlė bendrą komandos nuotrauką, kurioje komandos kapitonas Manuelis Neueris apkabino abu turkiškų šaknų turinčius ekipos draugus.

Komandos vadovas Oliveris Bierhoffas teigė, kad rinktinės vadovai kalbėjosi su abiem žaidėjais, diskutavo šia tema bei pridūrė, kad šiame socialinių medijų pasaulyje „vaikinams nelengva“ susigaudyti kas yra kas.

„Laikas jiems suteikti šiek tiek daugiau pasitikėjimo ir nekišti į tokias istorijas“.

Savo žaidėjus gynė strategas Joachimas Lowas.

„Tie, kurie pažįsta futbolininkus, žino, kad jie yra prieš karą ir terorą. Jie tiesiog norėjo pasveikinti žaidėją, su kuriuo kartu anksčiau žaidė“, – teigė Mannschaft vedlys.


Pernai vasarą I. Gundoganas buvo įsivėlęs į skandalą, kuriame turėjo teisintis dėl bendros nuotraukos su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Vokietijoje kilo kritikos banga, buvo siūloma jį ir kartu nuotraukoje pozavusį Mesutą Ozilą išmesti iš rinktinės.

Pats R. Erdoganas nuotrauką išnaudojo savireklamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)