Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurdų administracijos Šiaurės rytų Sirijoje de fakto kariuomenė, pernakt prie Ras al Aino surengė didelę atsakomąją ataką prieš Turkijos pajėgas, teigė stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) atstovai.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija informavo, kad dėl „įtvirtinimų, tunelių sistemos ir nuolatinio pastiprinimo“ SDF sugebėjo atlaikyti Turkijos pajėgų pastangas perimti miestą.

AFP naujienų agentūros korespondentai regione teigė, kad, nepaisant pastarosiomis dienomis girdimų Ankaros tvirtinimų, jog Turkijos pajėgos perėmė teritorijos kontrolę, kova prie Ras al Aino ir toliau tęsiasi.

SOHR duomenimis, nuo Turkijos puolimo pradžios jau žuvo 70 civilių ir 135 SDF kariškių. Taip pat žuvo 120 Turkiją remiančių Sirijos kovotojų, pranešė SOHR atstovai. Jungtinės Tautos (JT) paskelbė, kad 160 000 žmonių buvo priversti bėgti.

Pernakt kiek toliau į vakarus prie strategiškai svarbaus Mandbidžo miesto Ankarą remiančios Sirijos pajėgos sumušė kurdų ir jų rėmėjų kovotojus.

SOHR atstovai skelbė, kad Ankarą remiantys kovotojai susirėmė su Mandžibo karinei tarybai pavaldžiomis pajėgomis. Ši institucija yra susijusi su Šiaurės rytų Sirijoje veikiančia kurdų administracija.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tikisi, kad kurdų pajėgos atsitrauks iš Mandžibo, kuris nuo Turkijos sienos yra nutolęs maždaug 30 km į pietus.

Turkija išilgai valstybės sienos nori įtvirtinti 30 km ilgio „saugią zoną“, siekdama atitolinti kurdų, kuriuos Ankara laiko teroristais, pajėgas ir sukurti erdvę, į kurią galėtų grąžinti 3,6 milijono šiuo metu Turkijoje gyvenančių Sirijos pabėgėlių.

Beveik savaitę trunkanti Turkijos karinė operacija Sirijos šiaurės rytuose privertė visas tarptautines humanitarines organizacija palikti šią teritoriją, pranešė vietos kurdų administracija.

„Iš agresijos taikiniais tapusių vietų išstumtų žmonių humanitarinė padėtis pablogėjo, visa humanitarinė pagalba buvo nutraukta, o visos tarptautinės organizacijos sustabdė savo veiklą“, – teigiama pranešime.

DELFI primena, kad Sirijos kariuomenė pirmadienį įžengė į Alepo provincijos šiaurėje esantį Manbidžo miestą, patvirtino valstybinė naujienų agentūra SANA.

Kiek anksčiau Sirijos kurdams artima žiniasklaida skelbė, kad Sirijos vyriausybinių pajėgų karių jau yra Manbidže.


Manbidžas yra vienas svarbiausių kurdų kontroliuojamų miestų.

Anksčiau pirmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Ankaros palaikomos Sirijos opozicijos pajėgos netrukus užims Manbidžą ir Kobanę.

Turkijos prezidentas taip pat sakė, kad Ankara savo veiksmus dėl savo operacijos šiaurės Sirijoje koordinuoja su Rusija.

Praėjusios savaitės pabaigoje pranešta, kad kurdų kovotojai susitarė su Damasku, ir Sirijos vyriausybei ištikimos pajėgos buvo perkeltos į šiaurę, kad kartu su kurdais priešintųsi Turkijai.

Nors Sirijoje buvo atstumti daugelį dešimtmečių, vietos kurdų mažuma per 2011 metais prasidėjusį karą išsikovojo faktiškai autonominį regioną, apimantį apie 30 proc. šalies teritorijos.

Grupuotei „Islamo valstybė“ 2014 metais išplitus visame regione, kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) nuožmiai gynėsi ir tapo pagrindine JAV vadovaujamos koalicijos partnere.

2018 metų pabaigoje Ankarai pagrasinus pradėti operaciją prieš kurdus Sirijoje, kurdų Liaudies apsaugos daliniai (YPG) paragino Sirijos kariuomenę dislokuotis aplink šiaurinį Manbidžo miestą ir paskelbė patys iš šios teritorijos pasitraukiantys.

Tuo metu sirai įsikūrė aplink Manbidžą, bet nėjo į patį miestą.

Ankara laiko YPG teroristais, susijusiais su Turkijoje veikiančiais kurdų sukilėliais.