Iš buto – į erdvius namus

Anksčiau Lazdynų mikrorajone gyvenusi šeima 68 kvadratinių metrų butą išmainė į erdvų namą vos už kelių šimtų metrų nuo Vilniaus miesto ribos.

Klausiama, kaip sekėsi įsirenginėti naujuosius namus bei ką pakeistų jau dabar, Natalija nusišypso: ryškių spalvų ji vengtų visada, nors kai kūrė pirmuosius namus – Zvonkų rezidenciją, ryškiaspalvių baldų ir atspalvių netrūko.

„Vėliau, žinoma, tą namą teko keisti, o dabar savo istoriją jame kuria nauja šeima. Iš patirties galiu pasakyti, kad ypač tuos kambarius, kuriuose būname dažnai, įrengčiau pastelinių ir šviesių spalvų. Jau pirmą kartą pamačiusi tą namą turėjau viziją, kaip viską keisiu.

Grįžusi namo pasidariau brėžinius, aptarėme viską su Edgaru ir suplanavome, ką galima griauti ar dar pastatyti. Senųjų šio namo savininkų prašėme išvežti visus baldus ir viską kūrėme tarsi nuo balto popieriaus lapo.

Keisti viską pradėjome nuo spalvų, o dabar visas namas nudažytas viena spalva. Tik dėl šešėlių atrodo, kad yra ir kitokių spalvų. Ši šviesi spalva, kuria nudažytos visos sienos, nėra praktiška ir ją reikia prižiūrėti, bet man ji labai rami ir graži“, – pasakojo žinoma moteris.

Ir nors namų interjeras yra itin šviesus, gyvenančių dviejų katinu ar bent ženklo, kad čia yra ir naminių gyvūnų, neįmanoma pastebėti. Pora juokiasi, jog jei gyvūnėliai ką ir sudaužo, kalti būna šeimininkai, kurie daiktą padeda ne vietoje.

„Jiems, kaip ir mums visiems, teko apsiprasti. Dabar čia jau tikrai jų namai ir jie turi pamėgtus savo kampelius prie lango, guolius ir net kotedžą“, – modama ranka į aukštą draskyklę sako Natalija.

Paklausti, kas prižiūri švarą tokiame dideliame būste, DELFI pašnekovai prasitaria, jog viskuo rūpinasi patys, o kartą per mėnesį čia apsilanko ir namų tvarkytoja. Natalijos sūnus Kristupas taip pat turi savo pareigas bei savarankiškai tvarkosi savo kambarį.

Gėlių verslui skyrė visą kambarį

Gėlių puokštes kurianti Natalija dekoracijoms ir dirbtiniams žiedams namuose skyrė atskirą kambarį. Anot namų šeimininkės, jis virto apkrautu sandėliu, nes nuo rugsėjo ji ir vėl grįžo prie šio darbu tapusio savo hobio.

Gėlių netrūksta ir visuose namuose. Bene visus kambarius čia puošia N. Bunkės kūriniai, kurie puikiai dera prie bendro namų interjero.

„Pirmasis namų aukštas yra bendro naudojimo, bet aš tikrai gerai jaučiuosi visuose namuose. Mėgstu gaminti, sukiotis virtuvėje. Kadangi šis namas nėra pastatytas ar visiškai sukurtas mano pačios, yra kiek kitaip. Kai viską pats kuri nuo pagrindų, ir žiūri į tai kitaip.

Tačiau kaip dažnai būna vaikams, ir Kristupui iš pradžių šis namas buvo tarsi svetimas. Jo vaikystės namai buvo butas, kuris ir yra jo namai, o čia – visiškai kita erdvė. Tikrai reikėjo apsiprasti“, – pasakojo aštuonmečio mama.

Prisiminusi pirmuosius savo rankomis įrengtus namus pajūryje, kuriuos įsigijo su pirmuoju savo vyru Deivydu Zvonkumi ir po skyrybų čia apsistodavo šeimomis, Natalija sako daug išmokusi bei kai kurias statybų ar apdailos žinias pritaikiusi ir Pavilnyje esančiame savo name.

„Zvonkų rezidenciją tvarkiau savo rankomis, o čia daug visko darė meistrai, tačiau vėliau teko ir perdažyti, ir kažką prisukti ar pakoreguoti patiems. Edgaras pats sutvėrė terasą, o aš pasiuvau užuolaidas. Visi audiniai man kainavo 500 eurų ir tai nerealiai gera kaina. Žinoma, jau nusiderėjus“, – apie namų įsirenginėjimo rūpesčius pasakojo moteris.

Sutaupė daugiau nei 50 tūkst. eurų

N. Bunkė neslepia, jog įsirenginėdama naujus namus stengėsi kuo daugiau sutaupyti. Iš pradžių sutaupyti šeimai pavyko įsigyjant būstą kiek už Vilniaus ribos. E. Eidėjus skaičiuoja, kad Vilniuje toks būstas kainuotų daugiau nei 50 tūkst. eurų brangiau. „Namą pavyko nusipirkti net penktadaliu pigiau“, – patikslina vyras.

„Pinigų nebuvo tiek, kad įrengčiau iki galo, o norėjosi, kad viskas būtų išbaigta, todėl teko taupyti. Net jei ir būtume turėję pakankamai pinigų, juos būtų galima išleisti ir kitur.

Namo įrengimo kainą pavyko nuderėti nuo pačios būsto kainos. Puikiai žinojau, kad nebus pigu. Vien meistrų darbas su priemonėmis kainavo apie 20 tūkst. eurų. Jau nekalbant apie baldus. Nemažai pinigų sutaupiau ir pasirinkdama KOKO baldus. Čia pagaminti visi minkštieji namų baldai ir už puikią kainą gavome labai geros kokybės baldus.

Kitiems, kurie dar tik ruošiasi įsirengti savo namus, siūlyčiau atkreipti dėmesį į baldus ir užsisakyti juos panašaus stiliaus bei pasirinkdami vieną ir patyrusį gamintoją, tikrai sutaupysite. Kol vyko darbai, aš su savimi vežiojausi net atspalvių paletes ir viską derinau prie sienų spalvų“, – patirtimi dalijosi atlikėja.

Dabar Natalija vis pasvarsto, jog pirmajame aukšte norėtų medinių grindų, kurios namui suteiktų jaukumo, tačiau pakeisti marmurą dabar būtų sunku. Taigi, grindų ir turėklų pokyčiai dar lieka šeimos ateities planuose. „Visa kita man labai patinka. Labai pasisekė ir su kaimynais. Nors jų, kaip sakoma, nepasirinksi, bet mums tikrai nusišypsojo sėkmė. Jie jauni, supratingi ir puikūs žmonės. Žinoma, dar reikia pagyventi, bet ir pats gyvenimas už miesto turi savų privalumų. Man reikalingas kiemas, erdvė ir gėlės, o čia ir miesto centras pasiekiamas ranka“.

Pora jau įsigijo ir gretimą sklypą, kur planuoja pastatyti namelį svečiams ir garažą. Anksčiau čia stovėjo apleistas medinukas, kurį jie jau nugriovė. Dabar tik Kristupas su Edgaru vis užsimena apie šunį namuose, tačiau iki jų visų dienotvarkės taps ne tokios įtemptos, naujo augintinio dar teks palaukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)