„Dvylikametis, keiksmažodžių lavina, kojos dedamos ant stalo, tėvai kviečiami, iškviečiami pareigūnai, kurie sako „mes niekuo negalime padėti, nes jis yra nepilnametis“. Tą pasakė patruliai“, – atvirauja viena pedagogė.

Pareigūnai irgi turėtų žinoti, kaip bendrauti su paaugliais, jie patys turi būti šviečiami ir nesakyti bent jau prie vaiko, kad jie nieko negali padaryti“, – antrino kita pedagogė.

Policijos pareigūnai atremia, kad Klaipėdą šiurpinusių paauglių gauja stebima kaip per padidinamąjį stiklą.

„Situacija šiai dienai suvaldyta, praėjusią savaitę sulaikytam paaugliui teismo sankcionuotas suėmimas skirtas iki gruodžio 11 dienos. Kiti asmenys, dalyvavę su juo, yra identifikuoti ir su jais dirbama, – sako policija. – Manau, kiekvienoje mokykloje jaučiama kažkas negera, nebijokite pasakyti. Kaip šis atvejis parodė, vaikas nuo rugsėjo mėnesio nelankė mokyklos. Ne man nurodyti jums, ką daryti, bet tai turi būti bendradarbiavimas tarp institucijų. Jaunimas aktyvus, jie domisi visais teisės aktais, bet ne jiems spręsti, kokia atsakomybė laukia jų ir tėvų“.

Po to įvykio kilus sujudimui, policija sustiprino patruliavimą prie visų mokyklų. O štai Vaiko teises ginančios tarnybos atstovas Airidas Vitkevičius sako, kad tiek pedagogai, tiek tėvai, dėl kilusių problemų turi kreiptis raštu.

Pedagogai sukilo, kad realiai vyksta daugiau susirašinėjimo, nei realus darbas, be to, jei šeima nenori pagalbos, į šeimos namus socialiniai pedagogai negali eiti – vaiko tėvai net gali su policija juos išprašyti.

Socialinių pedagogų atstovė sako, kad Vaiko teisių tarnybai apie tą šeimą buvo ne kartą pranešta, tačiau ši institucija taip pat nereagavo. Tėvai į mokyklą taip pat nė karto neatvyko į mokyklą, tad pedagogams ta šeima realiai nepasiekiama.

„Realiai įstatymai sukurti taip, kad niekas nieko negali padaryti. Ir šiandien atėjo iš tos gaujos į mokyklą, 12-13-kos metų, susidėjo kojas ant stalo ir sako „ką tu man padarysi?“. Situacija nesikeičia“, – atvirauja viena pedagogių.

Policijos pareigūnai žada, kad jie ir toliau lankysis prie mokyklų ir tikrins, ar prie mokymo įstaigų nešmirinėja paaugliai.

Pareigūnai ragina pedagogus netylėti, net jei žinomi atvejai dėl paauglių netinkamo ar nusikalstamo atvejo. Tačiau pedagogai atviri – kol įstatymai nepakis, vaiką auklėti gali tik jo tėvai.