Katare savaitgalis prasideda penktadienį ir šią dieną kaip niekada gausiai susirinko žiūrovai Chalifos stadione Dohoje. Tačiau tikroji priežastis buvo didžiausios pasaulio lengvosios atletikos čempionato šeimininko Kataro vilties – šuolininko į aukštį M. Barshimo pasirodymas finale.

28 metų vietinė lengvaatlečių žvaigždė nenuvylė – užsitikrino aukso medalį ir titulą įveikusi 237 cm aukštį.

Visam stadionui riaumojant iš džiaugsmo M. Barshimas triumfavo su Kataro vėliava. Katarietis tapo antruoju šuolininku į aukštį istorijoje po pasaulio rekordininko Javiero Sotomayoro (1993 ir 1997), iškovojęs du planetos pirmenybių titulus.

„Dėl manęs tai buvo svajonės išsipildymas. Laimėti namuose yra nuostabu. Visi buvo čia, mano šeima, draugai, pats emyras, – po pergalės kalbėjo M. Barshimas, susigrąžinęs pasaulio čempiono titulą. – Nebuvau 100 proc. pasirengęs, tačiau kai atėjau čia ir pamačiau tuos visus mane palaikančius žmones, pagalvojau, kad net jei mirsiu, jei jiems reikės mane išgabenti iš stadiono neįgaliojo vežimėlyje ar greitosios pagalbos automobiliu, padarysiu viską, ką galiu.“

Ar matėte tuščių vietų šį vakarą? Manau, kad mes tai pakeitėme. Tikrai nieko nekviečiau ateiti asmeniškai, tačiau stadionas buvo pilnas. Tikiu, kad ši kibirkštis daug ką pakeis. Mačiau žmonių akis, manau, jie tikrai sugrįš.
Mutazas Barshimas

Reikėtų paminėti įdomų faktą, kad prie M. Barshimo tokio laimėjimo yra prisidėjęs ir lietuvis. Šuolininkas į aukštį anksčiau buvo Kataro lengvosios atletikos rinktinės kineziterapeutu ketverius metus dirbančio Valdemaro Valučio globotinis. Ir nors dabar naujasis planetos čempionas yra kito specialisto rankose, nemažiau už prižiūrėtą atletą džiaugėsi ir pats V. Valutis.

O prižiūrėti buvo ką – 2017 metų geriausias planetos lengvaatletis, iš karto po 2014 metų tapęs planetos pirmenybių Katare veidu, praėjusių metų liepą patyrė sunkią traumą, kurią gydėsi daugiau nei metus.

„Mano trauma buvo labai rimta, stovėjau ant karjeros baigimo ribos. Tuomet pradėjau kelti sau klausimus – tai normalu, kai susiduri su sudėtinga situacija. Aš net išleisiu knygą, kur dalinuosi savo patirtimi apie šį laikotarpį“, – pasakojo M. Barshimas.


Nugalėtoją pasveikino ir pats Kataro emyras Tamimas bin Hamadas. „Jis man sakė, kad gerai padirbėjau, kad neturi žodžių, kad padariau daugiau, nei kas nors tikėjosi. Jis buvo labai laimingas, didžiavosi. Aš taip pat didžiuojuosi“, – kalbėjo katarietis.

Paklaustas, ar aukso medalis garantuos jam kažkokias dovanas iš federacijos ar valstybės, M. Barshimas atsakė neigiamai: „Niekas man nieko nežadėjo. Tikrai nešokinėju dėl dovanų. Jei tai būčiau daręs, jau seniai būčiau baigęs karjerą. Tai yra kažkas, ką aš mėgstu. Esu laimingas, galėdamas šokinėti, tai mano būdas realizuoti save.“

Jis pasidžiaugė, kad tuščios sėdynės stadione jau praeitis. „Ar matėte tuščių vietų šį vakarą? Manau, kad mes tai pakeitėme. Tikrai nieko nekviečiau ateiti asmeniškai, tačiau stadionas buvo pilnas. Tikiu, kad ši kibirkštis daug ką pakeis. Mačiau žmonių akis, manau, jie tikrai sugrįš“, – sakė lengvaatletis.

Mažos Persijos įlankos tautos herojus nori dabar pailsėti, paatostogauti, „išvalyti“ galvą. „Tačiau svarbiausia yra išlikti sveikam. Tokijo olimpiada yra didelis tikslas ir jam ruošimės kartu su treneriu“, – teigė jis.

Sidabro ir bronzos medaliai atiteko atitinkamai rusams Michailui Akimenkai ir Ilja Ivaniukui, startavusiems po neutralių atletų vėliava dėl jų šalies lengvosios atletikos federacijos diskvalifikacijos. Sezono lyderis baltarusis Maksimas Nedasekovas liko ketvirtas.

Nors M. Barshimas džiūgavo dėl savo tautos reakcijos, tačiau tą patį vakarą neapsieita be kuriozo. Vėlai penktadienį vakare turėjusi vykti apdovanojimų ceremonija buvo nutraukta.

Didžioji dauguma žiūrovų jau buvo palikusi Chalifos stadioną, kai šuolių į aukštį prizininkai stovėjo ant pakylos ir kelias minutes prieš tuščias tribūnas laukė apdovanojimų.

Medalius jiems turėjo įteikti pasaulio čempionato organizacinio komiteto vadovas Dahlanas Al Hamadas, tačiau po penkių minučių tylos prizininkai tiesiog buvo nusiųsti atgal į stadiono prieigas, o apdovanojimų ceremonija nukelta į šeštadienį.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)