Policija panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus, kurie svaidė akmenis ir padegamąsias bombas netoli vyriausybės rūmų istoriniame sostinės Kito centre.

L. Moreno reporteriams sakė, kad tokios priemonės ėmėsi siekdamas „užtikrinti piliečių saugumą ir išvengti chaoso“.

Didžiausiems per dešimtmetį protestams vadovavo transporto sektorius, bet juose taip pat dalyvavo studentai ir kitos grupės.

Protestai kai kur paralyžiavo viešąjį transportą, o kilus policijos ir demonstrantų susirėmimams buvo blokuota kelių.

Sužeista daugiau kaip 20 policininkų, o 277 asmenys areštuoti už vandalizmą, sakė gynybos ministras Oswaldo Jarrinas (Osvaldas Charinas).

Sužeistų žmonių skaičius neskelbiamas, bet žinoma, kad per susirėmimus buvo sužeista spaudos fotografų.

Demonstracijos buvo atsakas į degalų kainų padidėjimą iki 120 procentų. Naujos kainos įsigaliojo ketvirtadienį, vyriausybei panaikinus subsidijas pagal susitarimą su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl paskolų nepaisant didelės valstybės skolos.

Subsidijos atsieidavo vyriausybei 1,3 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų) per metus.

Pagal kovą pasirašytą susitarimą su TVF Ekvadorui leista pasiskolinti 4,2 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. eurų).

L. Moreno dėl šalies finansinės padėties pablogėjimo kaltina savo pirmtaką Rafaelį Correa (Rafaelį Korėją), kuris siekė prieglobsčio Belgijoje.

Ekvadoras jo ieško dėl įtarimų, kad jis 2012 metais, per savo prezidentavimo dešimtmetį, pagrobė vieną politinį oponentą.

Nepaprastosios padėties paskelbimas sudaro sąlygas vyriausybei apriboti judėjimą, pasitelkti ginkluotąsias pajėgas tvarkai palaikyti ir cenzūruoti spaudą.

Nepaprastoji padėtis galios 60 dienų, o po to galės būti pratęsta dar 30 dienų, nurodė vyriausybė.

Mokyklos bus uždarytos ir penktadienį; Kite ir kituose didžiuosiuose miestuose nevažinėja autobusai ir taksi.

Profesinės sąjungos ir autochtonų organizacijos taip pat planuoja protestus.

L. Moreno pareiškė, kad jis neleis protestuotojams „primesti chaoso“. Prezidentas taip pat paragino nutraukti „vandalizmo ir smurto aktus“.

Nuo 1996 iki 2007 metų masiniai protestai privertė atsistatydinti tris Ekvadoro prezidentus. Tuo neramiu periodu šalies prezidento poste dirbo iš viso septyni žmonės.