Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas penktadienį sakė, kad per šiuos metus kariuomenė numušė 58 dronus ir 27 raketas, paleistas į Chmeimimo oro pajėgų bazę Sirijos Latakijos provincijoje.

Rusija savo pajėgas į Siriją pasiuntė 2015 metų rugsėjį ir padėjo sirų prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui atsikovoti didžiąją dalį šalies teritorijų per šalį niokojantį pilietinį karą.

I. Konašenkovas su žurnalistais kalbėjosi per kelionę į Siriją, kurią organizavo Rusijos gynybos ministerija. Pasak jo, kovotojai nuolat tobulino savo bepilotes skraidykles, galinčias įveikti iki 250 kilometrų atstumą ir pasiekti iki 4 kilometrų aukštį.

Jis pridūrė, kad nors dronai atrodo primityvūs, jie gali būti veiksmingi ir juos sunku susekti.

„Gana didelį nerimą kelia tai, kad teroristai gavo navigacijos ir kontrolės technologijas, kurias turi vos kelios šalys“, – kalbėjo I. Konašenkovas.

Pasak jo, dauguma dronų atakų buvo įvykdyta iš Chan Šeichūno ir Latamnos miestelių šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje. Sirijos kariuomenė praėjusį rugpjūtį užėmė tuos rajonus po ilgus mėnesius trukusio intensyvaus puolimo, kurį palaikė Rusija.

Prie Turkijos sienos esantis Idlibas yra paskutinis didelis sukilėlių bastionas. Sirijos kariuomenės puolimas kelia trintį Rusijos ir Turkijos santykiuose, nes pernai šalys pasirašė susitarimą dėl buferinės zonos Idlibe.

Turkija tvirtina, kad Sirijos pajėgų puolimas pažeidžia minėtą susitarimą, tuo metu Rusija atsako, kad puolimas buvo neišvengiamas, siekiant iš ten išvaryti kovotojus, rengusius išpuolius prieš Sirijos vyriausybės pajėgas ir Rusijos karinių pajėgų bazę.

Pasak I. Konašenkovo, Rusijos bazė yra saugoma virtine oro gynybos priemonių. Prieš dronus sėkmingai naudojamos trumpo ir vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos „Pancyr S-1“ ir „Tor M-2“, be to, oro pajėgų bazė yra aprūpinta ilgo nuotolio oro erdvės gynybos sistemomis S-400.