Socialinių darbuotojų asociacija pabrėžia, kad protesto akcija nėra nukreipta prieš asmenų, kuriems teikiamos socialinės paslaugos, elgesį dėl įgimtos ar įgytos negalios, ligos, senatvės demencinių sutrikimų, socialinių įgūdžių neturėjimo, sunkaus, gyvenimo, skurdo.

Socialinių darbuotojų teigimu, nors socialinio darbuotojo profesijai jau beveik 30 metų, iki šiol nėra teisės aktais reglamentuojamo priemonių paketo, užtikrinančio saugias darbo sąlygas.

„Sudaužyti akiniai, suplėšyti drabužiai, nutrauktos rankinės rankenos, spjūviai, grasinimai susidoroti – socialinių darbuotojų darbo kasdienybė. Neretai pasitaiko, kad šeimos, kurioms teikiama socialinė pagalba, socialinį darbuotoją pasitinka priešiškai nusiteikusios, su agresyviais šunimis. Dažniausiai vienintelė apsaugos priemonė – pozityvi komunikacija, o jeigu nepavyksta, jiems tenka gintis savo rankinėmis, tačiau dažnai net ir tai nepadeda“, – rašoma asociacijos pranešime.

Socialinių darbuotojų asociacijos pirmininkės Jūratės Tamašauskienės teigimu, 70 proc. šalies savivaldybėse dirbančių socialinių darbuotojų „į rankas“ tegauna 620 eurų. Jauni socialinio darbo specialistai, nors ir turintys šiam darbui pašaukimą, renkasi kitą, geriau apmokamą, darbą.

Šalyje jas dabar trūksta socialinio darbo specialistų, dėl ko didėja krūvis dirbantiems specialistams.

Socialiniams darbuotojams nesudaromos sąlygos tobulinti profesinę kvalifikaciją, atsižvelgiant į socialinio darbo praktikoje kylančius nasujus iššūkius. Kvalifikacijos kėlimo sistema yra chaotiška ir nemotyvuojanti, palikta tuo rūpintiems patiems socialiniams darbuotojams ir įstaigų vadovams.

Socialiniai darbuotojai reikalauja teisės aktais įtvirtinti socialinių paslaugų srities darbuotojų saugių darbo sąlygų ir profesinės rizikos valdymo aprašą suformuoti aiškią ir nuoseklią socialinių darbuotojų atlyginimų didinimo sistemą ir sukurti struktūrą turinčią socialinių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo sistemą.