Incidento dieną sustreikavo vienas iš siurblių. „Kad vanduo kartą per aštuonias valandas pasikeistų, yra siurblys, kuris pumpuoja tą vandenį. Jis sustojo. Tuo metu, kai sustojo, chloro dozatorius pridozavo į vamzdį chloro ir kai tas siurblys buvo įjungtas, tuo momentu tie du vaikai buvo šalia tos vietos, kur į baseiną įpučia vandenį, dėl to jie ir nukentėjo“, – tvirtino direktorius.

Vaikai po įvykio buvo išgabenti į gydymo įstaigą. Taip pat ir vieno iš vaikų tėvas, kuris puolė jų gelbėti. Kiti vaikai spėjo iš vandens išlipti patys.

Baseinas veikia jau nuo 1972-ųjų ir direktorius neslepia, kad jam būtina rekonstrukcija. „Yra dalykų, kurie keisti, yra dalykų, kurie nekeisti. Kosmetinių remontų daryta. Kalbant apie baseino technologinę dalį, tai tas paruošimas ir cirkuliacija, liaudiškai tariant, pusiau skusta, pusiau lupta, – neslėpė direktorius. – Ji šiuolaikiška, bet tų automatizavimų ir pritaikymų pilnai cirkuliacijai... Tiesiog baseinas sovietinis ir neįmanoma visko šiuolaikiškai pritaikyti.“

Vytautas Janušaitis
Tuo metu, kai sustojo, chloro dozatorius pridozavo į vamzdį chloro ir kai tas siurblys buvo įjungtas, tuo momentu tie du vaikai buvo šalia tos vietos, kur į baseiną įpučia vandenį, dėl to jie ir nukentėjo.

Baseino direktoriumi daugiau nei dvejus metus dirbantis V. Janušaitis neslėpė, kad atėjus dirbti baseino būklė buvo prasta. „Sutvarkėme elektros įvadus rūsyje, kad gaisras neįvyktų. Tvarkėme šilumos punktą, kuriam nieko nebuvo daryta nuo pastatymo. Plytelės baseino patalpoje, tos sovietinės, baltos, buvo tokios, kad užkišus pirštą jos krito. Buvo pakeistos plytelės, tvarkoma ventiliacija, kiek įmanoma“, – vardijo direktorius ir pridūrė, kad kosmetiniams remontams buvo išleista daugiau nei šimtas tūkstančių.

„Rengėme techninį projektą, esame jį parengę, esame gavę statybos leidimą pilnai rekonstrukcijai, kad baseinas būtų šiuolaikiškas. Gyvename, bet ne šiuolaikiškai. Todėl įvyksta įvairūs dalykai“, – kalbėjo direktorius.

Vytautas Janušaitis
Yra dalykų, kurie keisti, yra dalykų, kurie nekeisti. Kosmetinių remontų daryta. Kalbant apie baseino technologinę dalį, tai tas paruošimas ir cirkuliacija, liaudiškai tariant, pusiau skusta, pusiau lupta.

Jo teigimu, incidentas, po kurio nukentėjo du berniukai ir suaugęs vyras, jų baseine yra pirmas, tačiau Lietuvoje esą tokių atvejų yra buvę.

Direktorius taip pat tvirtino, kad yra buvę, kad siurblys užstrigtų, tačiau tai esą tik keli atvejai per dešimtmetį.

V. Janušaitis teigė, kad visas incidentas buvo sutapimų virtinė, nes tiesiog toje vietoje, kur į baseiną pateko vanduo, buvo nukentėję berniukai.

Vytautas Janušaitis
Sutvarkėme elektros įvadus rūsyje, kad gaisras neįvyktų. Tvarkėme šilumos punktą, kuriam nieko nebuvo daryta nuo pastatymo. Plytelės baseino patalpoje, tos sovietinės, baltos, buvo tokios, kad užkišus pirštą jos krito. Buvo pakeistos plytelės, tvarkoma ventiliacija, kiek įmanoma.

Jo teigimu, chloras netrukus „išsivaikščiojo po baseiną ir viskas buvo tvarkoje“, nors sekmadienį, po incidento, baseinas buvo vėdinamas bei uždarytas. Tačiau vėl veikė nuo pirmadienio ryto.

„Dėl viso pikto patalpas sekmadienį vėdinome, langus atidarėme, ventiliaciją iki galo įjungėme. O nuo pat pirmadienio ryto toliau veikėme“, – kalbėjo V. Janušaitis.

Direktorius teigė, kad chloro kiekis dozuojamas nustatant automatinius aparatus. Dozuojama remiantis higienos rekomendacijomis: ne mažiau 1 ir ne daugiau 3 normos punktų, reguliuojančių chloro kiekį vandenyje.

Per savaitę baseine apsilanko daugiau nei du tūkstančiai vaikų: daugiau nei tūkstantis antrokų mokosi kasdien, taip pat rengiamos ir sveikatos centro treniruotės, baseinu naudojasi ir sportininkai.

Vytautas Janušaitis
Dėl viso pikto patalpas sekmadienį vėdinome, langus atidarėme, ventiliaciją iki galo įjungėme. O nuo pat pirmadienio ryto toliau veikėme.

„Vandens cirkuliacija, pagal higienos normas, vyksta kas aštuonias valandas: visas baseino vanduo pracirkuliuoja, pasichoruoja, pasišildo ir grįžta atgal. Per metus kartą visą baseino vandenį privaloma išleisti, o visi tyrimai nuo įvairių bakterijų ir choro kiekio vykdomi kas mėnesį“, – teigė direktorius. Jo teigimu, vanduo dar nebuvo toks, kad tektų visą keisti dažniau nei kartą per metus.

„Turime ir dugno valymo robotą, kiekvieną dieną darbuotojai įleidžia robotą ir jis išvalo visą dugną nuo plaukų ir kitų stambesnių dalykų“, – įvardijo V. Janušaitis.

Specialistai ir savivaldybė ėmėsi veiksmų

DELFI taip pat kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą dėl komentaro apie higienos normas ir grėsmes apsinuodijus chloru, tačiau jų specialistai šiuo metu tiria baseino būklę. Apie incidentą jie sužinojo iš žiniasklaidos.

Iš žiniasklaidos apie incidentą, įvykusį sekmadienį, sužinojo ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas savo feisbuko anketoje paskelbė apie inicijuojamą tyrimą.

„Apie įvykusią nelaimę baseine savivaldybės vadovai ir aš asmeniškai sužinojome iš žiniasklaidos. Įstaigos vadovas nematė reikalo informuoti. Dar keisčiau atrodo komentaras, kad čia toks darbinis incidentukas dėl elektros sutrikimo. Inicijuosime tyrimą tiek dėl įstaigos valdymo, nes jau „nesklandumai“ vaikų registracijoje akis badė, tiek dėl baseino techninės padėties. O nukentėjusiųjų labai atsiprašau dėl šios nelaimės ir linkiu kuo greičiau pasveikti“, – socialiniame tinkle teigė Vilniaus miesto vicemeras.

DELFI primena, kad Vilniuje, Žirmūnų g. esančio Moksleivių sveikatos centro baseine, sekmadienį chloru apsinuodijo du mažamečiai berniukai ir juos gelbėjęs vieno iš vaikų tėtis.

Rugsėjo 22 d., apie 10.10 val., Bendrajam pagalbos centrui buvo pranešta, kad Žirmūnuose esančiame baseine alpsta šešių metų vaikas. Netrukus paaiškėjo, kad baseine chloru apsinuodijo dar vienas berniukas. Kiti vaikai iš baseino išlipo.

Policijos duomenimis, nelaimė įvyko dėl baseino įrangos gedimo, kurio metu į baseiną buvo paduotas didelis chloro kiekis. Du mažamečiai (gimę 2012 m. ir 2013 m.) dėl apsinuodijimo buvo išvežti į Santariškes, į Vaikų ligoninę.

Kiek vėliau iš namų į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę dėl apsinuodijimo buvo atvežtas vyras (gimęs 1963 m.), kuris iš baseino traukė apsinuodijusius vaikus. Tai vieno iš berniukų tėtis.