Pirmas B. Johnsono ir J.-C. Junckerio susitikimas akis į akį nedavė jokių didelių rezultatų, nors Dauningo gatvė tvirtino, kad tai buvo „konstruktyvus susitikimas“.

Pasak B. Johnsono, Didžioji Britanija nesutiks su „skyrybų“ susitarimu, kuriame yra „apsidraudžiamoji priemonė“, ir neatidės „Brexit“ po spalio 31-osios, net jei tą dieną reiktų išstoti be sutarties.

Pagal vadinamąją apsidraudžiamąją priemonę JK laikinai liktų ES muitų sąjungoje, kad būtų galima išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

Kaip nurodė J.-C. Junckerio biuras, Europos Komisijos pirmininkas per šį susitikimą Liuksemburge pakartojo ES nuomonę, kad Britanija turi pateikti įgyvendinamą alternatyvą apsidraudžiamajai priemonei, dėl kurios su ES susitarė B. Johnsono pirmtakė Theresa May ir kurią atmetė britų parlamentas.

„Pirmininkas Junckeris priminė, kad tai JK atsakomybė – pateikti teisiškai veikiančius sprendimus, kurie būtų suderinami su Išstojimo susitarimu“, – sakoma J.-C. Junckerio biuro pareiškime.

„Pirmininkas Junckeris akcentavo tolesnį Komisijos norą... aiškintis, ar tokie pasiūlymai atitinka apsidraudžiamosios priemonės tikslus. Tokie pasiūlymai dar nepateikti“, – sakoma pareiškime.

Be minėto pagrindinio susitikimo dar įvyko ES vyriausiojo „Brexit“ derybininko Michelio Barnier susitikimas su britų „Brexit“ sekretoriumi Stephenu Barclay.

Į susitikimą atvykusį ir iš jo išeinantį B. Johnsoną pasitiko nedidelė, bet triukšminga „Brexit“ priešininkų grupė, kuri giedojo ES himną „Odė džiaugsmui“, mojavo vėliavomis ir skandavo šūkius.

Po susitikimo, Borisas Johnsonas nutarė atšaukti spaudos konferenciją. To priežastimi laikomi audringi protestai, prieš "Brexit" nukreipti protestai, skelbia cnn.com.

„Manau, kad buvo tikrai daug triukšmo, todėl mūsų teiginiai turėję paskęsti fone“, – prie Didžiosios Britanijos ambasados susirinkusiems reporteriams sakė B. Johnsonas.

Paklaustas apie susitarimo galimybę jis atsakė: „Taip, yra geri susitarimo šansai – taip, galiu matyti jo formą. Visi gali daugmaž matyti, ką būtų galima padaryti.“

„Tačiau tam reikės judėjimo ir reikės atsisakyti sistemos, kuria ES gali kontroliuoti JK mums išstojus, vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės“, – pridūrė jis.

„Jei galime pasiekti, kad tai būtų padaryta, mes dalyvausime ir tikėsimės sėkmės“, – sakė jis.

„Apsidraudžiamoji priemonė“ (backstop), pagal kurią Britanija išstojusi iš ES liktų muitų sąjungoje su bloku, kol būtų pasiektas naujas prekybos susitarimas, yra B. Johnsono ir ES lyderių nesutarimų vinis.

„Manau, kad nuo dabar iki spalio 17-osios ar 18-osios turime kaip tik tiek laiko, kiek reikia susitarimui pasiekti“, – nurodė B. Johnsonas, turėdamas galvoje kitą ES viršūnių susitikimą.

Spaudos konferencija įvyko pirmadienį, po apčiuopiamų rezultatų neatnešusio B. Johnsono susitikimo su Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claude'u Junckeriu.

Liuksemburgo premjeras Xavieras Bettelis vis tiek išsakė spaudos konferencijai skirtą kalbą – Liuksemburgo ir Didžiosios Britanijos vėliavų fone jis stovėjo atsisukęs į tuščią B. Johnsono pakylą. Į tuštumą, tariamai B. Johnsono figūrai, X. Bettelis sakė: „Laikas bėga. Taigi užteks kalbėti, imkite veikti.“

X. Bettelis, Liuksemburge susitikęs su B. Johnsonu po Didžiosios Britanijos premjero darbo pietų su J. C. Junckeriu, piktinosi jo pastangomis perrašyti pirmtakės Theresos May suderėtą susitarimą dėl pasitraukimo iš ES.

Jis paantrino ES atstovams, skelbdamas, kad Didžioji Britanija nepasiūlė jokios perspektyvios alternatyvos šiame susitarime įtvirtintiems saugikliams pakeisti.

„Kaip matau, ant stalo tėra vienas pasitraukimo susitarimas – priimtas praėjusiais metais“, – teigė X. Bettelis. „Šiuo metu ant derybų stalo nėra jokių pokyčių, jokių konkrečių pasiūlymų, nežadu išsakyti pritarimo paprasčiausioms idėjoms“, – teigė jis, ragindamas Didžiosios Britanijos atstovus pateikti užrašytų siūlymų.

B. Johnsono nedalyvavimas bendroje spaudos konferencijoje buvo plačiai aptartas socialiniuose tinkluose, publikuotos tuščios Didžiosios Britanijos pakylos nuotraukos. Netoli tos vietos, kur vyko konferencija, surengtas ir nedidelis prieš B. Johnsoną nukreiptas protestas.

Iki „Brexit“ dienos likus vos šešioms savaitėms, abi šalys sutarė didinti derybų tempą, sakė Dauningo gatvė. Nurodoma, kad derybininkai netrukus pradės susitikimus kasdien, o ne dukart per savaitę kaip dabar.

„Sutarta, kad derybos taip pat turėtų vykti politiniu lygmeniu tarp Michelio Barnier ir „Brexit“ sekretoriaus, be to, tęsis pirmininko Junckerio ir ministro pirmininko pokalbiai“, – sakė atstovas.