Y. Sarie šį pareiškimą paskelbė kreipdamasis per husių palydovinę televiziją „al Masirah“.

Pasak jo, sukilėliai pasiuntė 10 dronų, turėjusių smogti Abkaiko naftos perdirbimo įmonei, kuri yra viena didžiausių pasaulyje, ir Churaiso naftos gavybos kompleksui karalystės Rytų provincijoje.

Anksčiau internetu paskelbtuose vaizdo įrašuose, tikriausiai nufilmuotuose iš Abkaiko, esančio netoli Damamo miesto, maždaug už 330 km į šiaurės rytus nuo sostinės Rijado, girdėti šūvių papliūpos. Virš įmonės kilo juodi dūmai ir iš toli matėsi matėsi liepsnos.

Aramco“ pramonės saugos brigados ėmėsi gesinti gaisrus dviejuose jos objektuose – Abkaike ir Churaise – kilusius dėl... dronų“, - pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA, remdamasi vidaus reikalų ministro informacija.

„Abu gaisrai buvo suvaldyti; atliekamas tyrimas“, – sakoma žinutėje.

Husių atstovas perspėjo, kad tęsiantis karui Jemene husių atakos prieš karalystę bus intensyvinamos.

„Saudo Arabijos vyriausybė turi vienintelį pasirinkimą – liautis mus puolusi“, – pabrėžė Y. Sarie.

Rijado vadovaujama koalicija su sukilėliais Jemene kaunasi nuo 2015 metų kovo.

Kaip skelbia „Aramco“, jos naftos perdirbimo įmonė Abkaike yra „didžiausias naftos stabilizavimo kompleksas pasaulyje“.

Šioje įmonėje žaliavinė nafta apvaloma nuo sieros junginių ir vėliau transportuojama į eksporto terminalus Persijos įlankoje ir Raudonojoje jūroje. Manoma, kad šis kompleksas gali apdoroti iki 7 mln. barelių naftos per dieną.

Anksčiau šis kompleksas ne kartą buvo tapęs kovotojų taikiniu. 2006 metų vasarį įmonę nesėkmingai mėgino atakuoti mirtininkai sprogdintojai, o atsakomybę už tą incidentą prisiėmė teroristų tinklas „al Qaeda“.

Jemene veikiantys husių sukilėliai yra surengę panašių išpuolių prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą, bet jie pranešimų apie naujausias atakas kol kas nekomentavo.

Naujausias incidentas pasaulinėms naftos kainoms poveikio kol kas nepadarė, nes savaitgalį rinkos didžiojoje pasaulio dalyje nedirbo. „Brent“ rūšies naftos vėliausios kainos buvo kiek daugiau nei 60 JAV dolerių (54,1 euro) už barelį.