Kiek įmanoma, susiruoškite iš vakaro

Kad ryte būtų kuo mažiau streso, paruoškite ką galite iš vakaro. Pavyzdžiui, pažiūrėkite, kad vaikai tvarkingai pasikabintų uniformas ir susidėtų batus bei kuprines. Juk vieno pasimetusio bato paieškos gali sugadinti visą rytą – sugaišę kelias minutes, galite nespėti laiku į pamokas.

Galite įvesti tvarką, kad vaikas prieš miegą susiruošia visus drabužius mokyklai – įskaitant švarias kojines ir marškinius. Vėlgi, kai ryte nereikia ieškoti pasimetusios kojinės, visi būna daug ramesni, ir spėja laiku išsiruošti iš namų.

Žadintuvą nusistatykite anksčiau

Nustatykite žadintuvą 15 min. anksčiau nei reikėtų keltis, ypač tas kelias pirmąsias savaites, kai po vasaros dar tik pratinatės keltis auštant.

Žinoma, tų paskutinių kelių minučių miegas pats saldžiausias, bet vis vien pasistenkite atsikelti prieš vaikus, ir ramiai susiruoškite, ką jums reikia susiruošti. Po to galėsite žadinti vaikus ir prižiūrėti, kad jie nieko nepamirštų.

Vaikai rytas

Susidarykite savaitės planą

Po vasaros atostogų gali būti nelengva sugrįžti prie darbo dienos režimo. Kada popamokiniai vaikų būreliai? Kokiomis dienomis reikia jiems suruošti švarią sportinę aprangą?

Sudarykite visos savaitės dienotvarkę (arba vaikai ją gali susidaryti patys, priklausomai nuo to, kokio yra amžiaus), kad iš anksto galima būtų pamatyti, ko reikės kitą dieną. Tai taip pat moko vaikus savarankiškumo.

Nesileiskite į ilgas kalbas

Visi žinome, kaip vaikai mėgsta užduoti keisčiausius klausimus pačiu netinkamiausiu metu – pavyzdžiui, ryte, skubant ruoštis į mokyklą. Pasistenkite neįsitraukti į plepėjimą, atsakinėjimą į nesibaigiančius klausimus ir begalinius skundus. Tiesiog tyliai, ramiai konstatuokite, ką jiems reikia padaryti. Kuo tėvai ramesni, tuo ramiau vaikams.

Venkite ekranų

Niekas nesuryja tiek laiko, ir dargi taip nepastebimai, kaip ekranai – telefono, „iPad“, televizoriaus ar žaidimų konsolės. Ir tai sakytina ne tik apie vaikus – tikrinant elektroninį paštą ar feisbuką ryte labai lengva prarasti laiko nuovoką. Nė nepastebėsite, kaip prabėgs 20 minučių, o jūs būsite dar nesusiruošę.

Rekomenduojame susitarti su vaikais, kad kol jie nesusiruošė, negali būti nė kalbos apie jokius filmukus ar žaidimus. Taip jie norės kuo greičiau susiruošti, kad prieš išeinant dar liktų laiko pažaisti. Kol jie žais, jūs galėsite ramiai susiruošti.

Vaikai rytas

Nereikalaukite, kad vaikai viską darytų vienodai

Jei į mokyklą reikia išruošti ne vieną, o du ar daugiau vaikų, normalu, kad norite įvesti režimą, kurio turėtų laikytis visi.

Bet realybėje dažniausiai viskas būna kitaip. Vienas vaikas gali ryte šokti iš lovos ir iškart reikalauti pusryčių, o kitas galbūt norės iš pradžių nusiprausti ir apsirengti. Nereikalaukite, kad jie viską darytų vienu metu – kol vienas apsirengs, kitas gali ramiai papusryčiauti.

Pagirkite vaikus, jei jiems pavyko sėkmingai susiruošti

Ryte pavyko sklandžiai išsiruošti? Niekam nesugedo nuotaika ir suspėjote į pamokas laiku? Pagirkite vaikus ir padėkokite jiems. Rytais dažniausiai būna daug streso, tad pripažinkite tai ir padėkokite savo vaikams už jų indėlį – juk būtent komandinio bendradarbiavimo dėka jūs visi laiku suspėjote į mokyklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)