O. Sencovas, aršiai priešinęsis 2014 m. įvykdytai Krymo aneksijai, yra įkalintas dėl kaltinimų sąmokslu organizuoti teroro išpuolius Kryme.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praeitą mėnesį siūlė Rusijai apkeisti O. Sencovą į buvusį Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“ Ukrainos biuro redaktorių Kyrylo Vyšinskį, kuris tuo metu buvo sulaikytas Ukrainoje.

Žiniasklaidos teigimu, O. Sencovas galėtų būti keičiamas į K. Vyšinskį.
Kijevo teismas šią savaitę pakeitė K. Vyšinskiui taikomą kardomąją priemonę iš arešto į pasižadėjimą neišvykti. Tokį žingsnį suskubo pasveikinti Maskva.

Pernai sulaikytas K. Vyšinskis turi dvigubą Ukrainos ir Rusijos pilietybę. Ukrainoje jis kaltinamas valstybės išdavyste dėl 2014 m. prieš pat Krymo okupaciją skleistos propagandos prieš Ukrainą.
Ukrainos ir Rusijos santykiai tapo blogiausi istorijoje po to, kai 2014 m. Rusija okupavo Krymo pusiasalį ir pradėjo karą Rytų Ukrainoje, nusinešusį per 13 tūkst. gyvybių.

Kryme gimęs O. Sencovas buvo sulaikytas praėjus vos keliems mėnesiams po Krymo okupacijas, kai Rusijos tarnybos susidorojo su disidentais. Jam skirta 20 metų nelaisvės.

Pernai Europos Parlamentas (EP) prestižinę Sacharavo premiją skyrė būtent O. Sencovui. Premija skirta už jo „taikų protestą prieš neteisėtą gimtojo Krymo okupaciją“.

Rusijos naujienų agentūrų TASS ir „Interfax“ duomenimis, O. Sencovas ketvirtadienį buvo perkeltas iš Rusijos Arktyje esančios kolonijos į Maskvą, besiruošiant apsikeitimo kaliniais procedūrai.

„Jis buvo perkeltas į Maskvą pradėjus apsikeitimo procesą“, – „Interfax“ sakė vienas informuotas šaltinis.