„Vilniaus įdomybės. Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis penktadienį, po 5 val. diskusijų, pasiūlė susitarimą JMF dėl neteisėtai paimtų daiktų. Tekstą pridedu.

Atrodo, kad Vilniaus savivaldybėje galioja tik facebookinė (PR) teisė... P. Poderskis siūlo, kad JMF daiktai būtų eksponuojami ŠMC... Šiaip ŠMC nėra Vilniaus miesto savivaldybės įstaiga. ŠMC savo veiklą ir parodas planuoja metus į priekį. Parodų turinį apsprendžia profesionalūs kuratoriai, o ne politikai. Kas apmokėtų tokios ekspozicijos išlaidas, net jei ŠMC sutiktų? P. Poderskis ir R. Šimašius.

Ar išvis ŠMC vadovai žino, kad Vilniaus miesto savivaldybės politikai jau planuoja jų parodų turinį. Šiaip jau, JMF siuntos turinys knygos ir žurnalai, o ne meno kūriniai.

Toliau – dar įdomiau. Savivaldybė pasiruošusi atiduoti tretiesiems asmenims, kas jai nepriklauso ir taip kištis į privačių asmenų santykius... Gal apmokės siuntimo išlaidas?

Plius, jau norėdami gelbėti savo kailį, AD reikalauja, kad JMF atsiimtų pareiškimus iš policijos. Šis susitarimo projektas (nepriiminas JMF) parodo Lietuvos sostinės mero ir administracijos direktoriaus teisės bei įstatymų suvokimo lygį. Sakyčiau, pavojinga“, – nurodė A. Zuokas.

Raštas dėl Zuoko namuose rastų daiktų

Susitarimo nepasirašė, jau rado ir dokumentus, įrodančius daiktų nuosavybę

Komentuoti šią situaciją Jono Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas atsisakė, nurodydamas, kad nenori „dalyvauti Zuokų šeimos skyrybų procesuose“. Kreiptis jis nurodė į advokatę Redą Matuliūkštę.

Savo ruožtu ji DELFI patikino, kad aptariamas susitarimas pasirašytas nebuvo. Fondas neketina leisti aptariamus daiktus eksponuoti ŠMC, nemato reikalo ir atsiimti pareiškimą iš policijos, kaip kad prašoma.

„Susitarimas nebuvo pasirašytas, kadangi nepritariame šiai pozicijai. Visų pirma, daiktai turi grįžti ten, iš kur buvo paimti. Tuomet VŠĮ pati spręs, kur, kaip, kada juos eksponuoti. Kol kas kreipimasis į policiją vis dar pateiktas. Kaip bus toliau, priklausys nuo tolesnių savivaldybės veiksmų“, – sakė R. Matuliūkštė.

Anot jos, savivaldybė ir toliau siekia pažeisti VŠĮ „Jono Meko fondas“ teises. Pašnekovė patvirtino kol kas nesulaukusi jokių skambučių nei iš A. Zuoko, nei iš Agnės Zuokienės.

„Jei sulauksime skambučio iš savivaldybės, susitiksime. Kadangi taip pat turime ir naujų dokumentų jiems pateikti, jie gaus artimiausiu metu“, – nurodė advokatė.

Paklausta, ar aptariamuose dokumentuose nurodyta, kad Zuokų namuose rasti daiktai priklauso Jono Meko fondui, pašnekovė tai patvirtino. Patikslinti, kiek yra dokumentų, kokia dalis daiktų priklauso fondui, ji kol kas nesutiko.

Galimybių eksponuoti nemato

Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas DELFI sakė, kad ši naujiena jam – staigmena.

„Nei Vilniaus miesto savivaldybė, nei pati A. Zuokienė nesikreipė į mus dėl perimto turto eksponavimo. Parodos ŠMC yra planuojamos iš anksto, maždaug metus į priekį. Taigi dabar turėtų būti tvirtinama kitų metų programa, tačiau nuo sausio mėnesio mažiausiai metams užsidarome rekonstrukcijai, renovacijai“, – informavo jis.

Maža to, šiuo metu net nežinomas aptariamų dėžių turinys, atkreipė dėmesį pašnekovas. Ar kolekcija bus eksponuojama ŠMC, įvertina menotyrininkai, ekspertai, kuratoriai, o ne politikai, pabrėžė K. Kuizinas.

„Staiga, visai nežinant apie ką kalbama, kalbėti apie eksponavimą – tiesiog neprofesionalu“, – pastebėjo jis.

Be to, ŠMC net nėra pavaldi savivaldybei.

Kęstutis Kuizinas

Rado dėžes, apie kurias nieko nežinojo

DELFI primena, kad trečiadienį su buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku besiskirianti Agnė Zuokienė šeimos namuose aptiko daugybę galimai Jono Meko kūrinių, apie kuriuos, kaip ji teigia, nieko nežinojo.

Žiniasklaidai A. Zuokienė teigė, kad tai gali būti ir J. Mačiūno kolekcijos dalis, kurioje buvo ir J. Meko darbų.

Prieš pradedant į autobusiukus krauti meno kūrinius, į Zuokų namus atvyko ir antstoliai, ir viešosios tvarkos pareigūnai. Kartu su jais buvo ir Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos vadovas Povilas Poderskis.

Rastos dėžės sukrautos į du autobusiukus, kuriuos vairavo sostinės savivaldybės darbo pažymėjimus prisisegę vairuotojai.

Pasirodžius šiai informacijai Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius nusprendė atleisti iš pareigų viešosios įstaigos „Jono Meko vizualiųjų menų centras“ direktorių Gintarą Sodeiką. Vėliau patikslinta, kad iš darbo jis nušalintas, kol bus išsiaiškintos visos aplinkybės.