Nuo 900 Eur per mėnesį Lietuvoje gali uždirbti automobilių mechanikai, statybos darbuotojai, programuotojai, elektrikai, vadybininkai. Europoje dirbančių studentų algos gali siekti 1400 Eur per mėnesį, pasirinkusių Jungtines Amerikos Valstijas - 10-11 USD per valandą.

Tarp populiariausių: JAV ir Europos kurortai

„Užklausų tiek žodžiu, tiek raštu padaugėja gegužės - birželio mėnesiais, artėjant studentų mokslo metų pabaigai ir prasidedant vasaros sezonui, todėl informacinis tinklas jaunimui „Eurodesk“ Lietuva įgyvendina „Dalinkis vasara“ kampaniją. www.žinauviską.lt portale galima rasti jaunimui įdomios ir vertingos informacijos, pasiūlymų, patarimų. Šiemet kampanija kalba apie 5 svarbiausias temas, viena iš jų – darbas“, - sako „Eurodesk“ Jaunimo informacinių paslaugų vadovė Silvija Telksnytė.

Pasak vadovės, tarp studentų populiari „Work and travel USA“ programa, kurios metu vasaros laikotarpiui išvykstama į JAV. Ten dalį laiko studentai dirba, o vėliau keliauja ir atostogauja. Jaunimas taip pat dažnai renkasi darbą kurortinėse valstybėse: Kipre, Kretoje, Ispanijoje. Populiaru dirbti Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Olandijoje. Tendencija kurortinėse valstybėse yra rinktis viešbučių darbuotojų, animatorių ar padavėjų restoranuose darbus. Taip pat dažnai pasitaiko nekvalifikuoti darbai fabrikuose.

„Uždarbis priklauso nuo valstybės, kurioje dirbama, vidutinio darbo užmokesčio, darbo trukmės. Reikia nepamiršti, kad dirbant aptarnavimo srityje įprastai gaunami arbatpinigiai. Turistinėse valstybėse dažnai yra galimybė gauti tiek apgyvendinimą, tiek maitinimą sezoninio darbo metu, pavyzdžiui, dirbant viešbučiuose“, - sako S. Telksnytė.
Vyriškas darbas

Įdarbinimo užsienyje agentūros patirties iš studentų nereikalauja

„Lietuvoje tikrai turime labai daug norinčių išvykti padirbėti vasaros metu. Kiekvienais metais ši praktika tarp jaunimo tampa vis populiaresnė“, - sako tarptautinės įdarbinimo agentūros „Qbis“ darbuotojų atrankos vadovas Ričardas Tenenė.

Jis teigia, kad šiuo metu daugiausiai darbo pasiūlymų yra Olandijoje ir Belgijoje. Studentus priima praktiškai visos įmonės, kadangi daugelis nuolatinių darbuotojų išvyksta atostogų, tad yra darbo pasiūlymų logistikos ir gamybos sektoriuose. Taip pat yra darbo pasiūlymų aptarnavimo sektoriuje (viešbučiuose, restoranuose), kur vasaros sezonu reikia papildomų darbuotojų.

Atlyginimas, pasak R. Tenenės, priklauso nuo išdirbtų darbo valandų ir pamainų, bet vidutiniškai į rankas galima uždirbti po mokesčių, sveikatos draudimo ir nuomos mokesčio nuo 800 iki 1400 Eur/mėn. Dažnu atveju studentams atlyginimas nėra tiek svarbus, nes jiems yra puiki galimybė pasisemti patirties, taip pat yra galimybė lengviau ir pigiau pakeliauti po šalia esančias šalis: Prancūziją, Vokietiją, Daniją ir kt. Darbo patirtis nėra reikalinga, svarbu tinkama motyvacija.

„Studentų, norinčių padirbėti Amerikoje, kasmet žymiai daugėja, tuo tarpu į EU šalis apmažėjo. Didelis susidomėjimas Japonija, Australija, Kanada. Paskutinius 4-5 metus populiariausioms patapo „Work and travel USA“ ir stažuočių USA programos, kadangi į Europą studentai gali nuvykti ir savarankiškai. Taip pat vasaros metu stipendijos Ispanijos, Graikijos ar Maltos viešbučiuose yra labai panašios į tai, ką studentai gali uždirbti Lietuvoje“, - pastebi įdarbinimo agentūros „East West Consulting“ direktorė Kristina Mečinskaitė-Stankevič.

Darbai, pasak vadovės, dažniausiai sezoniniai, o darbuotojai reikalingi aptarnavimo sferoje. Ieškomi paplūdimio fotografai, animatoriai, pardavėjai ir pan. Kvalifikuotų darbų negalima dirbti pagal „Work and travel“ programos reikalavimus.

„Uždirba apie 10 - 11 USD per valandą. Gali būti mažesnis valandinis mokestis, bet dideli arbatpinigiai. Gali būti didesnis valandinis mokestis, bet brangesnė arba pigesnė nuoma, taigi kiek sudėtinga išvesti vidurkį. Pinigus leidžia irgi įvairiai: vieni keliauja po Jungtines Amerikos Valstijas, apsipirkinėja, kiti taupo kiekvieną centą, skuba namo“, - sako K. Mečinskaitė-Stankevič.

Pasak jos, nors darbo patirties nereikalaujama, jos turėdami, studentai visada turi didesnę galimybę gauti didesnį valandinį atlygį ir nurungti konkurentus, siekiančius tos pačios darbo pozicijos. Taip pat yra čia yra reikalingos geros anglų kalbos žinios.

Lietuvoje studentams dažniausiai mokama minimali alga

Šiais metais darbdaviai registravo 3359 darbo pasiūlymus, kuriuose buvo nurodyta, kad įdarbintų ir studentus. Darbo užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Janauskienė sako, kad vidutinis tokioms darbo vietoms nurodytas atlyginimas apie 700 Eur iki mokesčių. 2018 m. vidutinis darbdavių nurodytas atlyginimas darbo vietoms, į kurias galėtų būti įdarbinti ir studentai, buvo šiek tiek daugiau kaip 600 Eur.

Studentams siūlomi labai įvairūs darbai, žemesnių kursų studentai dažniau pretenduoja į žemesnės kvalifikacijos darbus, paskutinių kursų – į aukštesnės kvalifikacijos darbus, taip pat ir pagal būsimą specialybę. Apie 40 proc. darbo vietų, į kurias galėtų būti įdarbinti ir dar mokslų nebaigę jaunuoliai, skelbimuose nurodytas minimalus atlygis.

900 – 1000 Eur atlyginimai siūlomi automobilių mechanikams, statybos darbuotojams (plataus profilio statybininkams, stogdengiams, ir dažytojams), programuotojams, elektrikams, vadybininkams.

Šių metų liepos 1 d. Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuose buvo registruoti 2191 besimokantys asmenys. 2018 m. liepos 1 d. – 1940.

Personalo nuomos ir rangos įmonės „HEADEX Group“ Atrankų departamento vadovė Gerda Vanagė sako, kad studentų darbo atlyginimas Lietuvoje skiriasi, lyginant didmiesčius ir pajūrio regioną. Vilniuje bei Kaune studentai nori gauti nuo 650 Eur į rankas, tuo tarpu ne vasaros metu lūkesčiai uždirbti nuo 550 Eur. Atlygiui įtakos daro didesnis darbų pasirinkimas baruose, restoranuose ir kituose aptarnavimo sektoriuose.

Pasak aptarnavimo sferoje dirbančių verslo atstovų, padavėju dirbantis studentas gauna minimalią algą ir arbatpinigius, kurie mažiausiai dvigubai viršija bazinę algą. Kiek užsidirba arbatpinigių, priklauso nuo pačio padavėjo, jo savybių, noro, požiūrio į darbą ir klientus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)