Mokslininko teigimu, didesni vaiko pinigai galėtų paskatinti gimdyti regionuose gyvenančias ir mažesnes pajamas gaunančias šeimas, tačiau, teigia R. Tučas, ženklios demografinės padėties pagerėjimo nematysime.
„Gali paskatinti tik tam tikrose socialinėse grupėse, daugiau galbūt socialinės atskirties grupėse, galbūt labiau tarp kaimo vietovėse gyvenančių žmonių, bet kažkokio ženklesnio pokyčio neturėtų būti. Galbūt procentas kai kur išaugtų, padidintų, bet (...) kad gimtų daugiau vaikų nei dabar, tai tokia tikimybė yra artima nuliui“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė R. Tučas.

Padidintos vaiko priežiūros išmokos, kaip rodo praktika Europoje, sako R. Tučas, pirmiausia duoda rezultatų ne tarp šalies piliečių, tačiau imigrantų šeimose.

„Patys aukščiausi gimstamumo rodikliai Europoje yra Skandinavijos valstybėse, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Prancūzijoje, taip pat kitose šalyse, kur yra gana stipri socialinė politika ir nemažas išmokas gauna tėvai. Bet paanalizavus giliau, tai pirmiausia pasirodo, kad tai liečia imigrantų šeimas. Būtent imigrantų šeimose gimstamumo rodikliai būna aukštesni“, - sako VU docentas.

ELTA primena, kad praėjusį penktadienį pasirašytoje valdančiosios koalicijos sutartyje yra numatyta, kad vaiko pinigų išmoka nuo 2020 m. sausio 1 d. sudarys 70 eurų universalią išmoką visoms šeimoms, pridedant 30 eurų priedą daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)