Esą teigiama, kad oficialus inauguracijos pobūdis reikalauja vakarinio aprangos kodo „Black tie“.

Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, jog įvardindami aprangos kodą „Vakarinė šventinė apranga“ siekė, kad vakaro svečiams priėmimas taptų švente, o ne rūpesčiu dėl aprangos.

Svečiams paliekama teisė patiems nuspręsti, kaip jie nori atrodyti vakariniame renginyje.

Norima suteikti galimybę renginio dalyviams išlikti autentiškiems būtent jiems skirtoje šventėje. Organizatorių nuomone, kūrybinė laisvė interpretuoti ir džiaugtis šventiniu vakaru yra brangintinas ir puoselėtinas momentas.

Tiek renginio organizatoriai, tiek dalyviai susiduria su objektyviais laiko apribojimais, kuomet daugeliui „Black tie“ aprangos kodą įgyvendinti būtų tiesiog neįmanoma. Tai dar viena priežastis, kodėl buvo nutarta jo atsisakyti.

Nuspręsta eiti demokratišku, svečių pasirinkimo laisvę užtikrinančiu keliu.

Vakarinė šventinė apranga leidžia laisvai rinktis kelis aprangos kodus. Griežtas aprangos kodas reikštų svečių pasirinkimo galimybių ribojimą ir tam tikrą socialinį spaudimą.

Pirmoji šalies pora garantuoja, kad visi šventės dalyviai bus laukiami šiltai ir nuoširdžiai, kad ir kaip jie nuspręstų pasipuošti. Visuose inauguracijos renginiuose svarbiausi yra ir bus būtent žmonės, pabrėžiama pranešime.

Problemą iškėlė etiketo specialistas

DELFI primena, kad Etiketo specialistas Giedrius Drukteinis teigė, kad į jį kreipėsi patarimo sutrikę svečiai.
Giedrius Drukteinis

„Ponų dilemos – kvietime į naujojo Prezidento inauguracijos vakarą nurodytas aprangos kodas „vakarinė-šventinė“, o tai privertė suraukti antakius klausiant savęs „kas čia per žvėris?“, – feisbuke rašė G. Drukteinis, leidęs DELFI pasidalinti ten išreikštomis savo mintimis.

Etiketo specialistas pripažino, kad nežino tokio kodo.

„O tai reiškia, kad Lietuvoj niekas to nežino. Ir prasidėjo žurnalistinis tyrimas. Iš pradžių pakalbėjau su vienu tipo specialistu, susiginčijom, nes aš linkau prie „cocktail“, o jis – „black tie“, tada pabandėme išversti tą terminą atgal į anglų kalbą, gavosi „semi-formal“, kas tokiomis progomis niekaip nedera!“, – rašė G. Drukteinis.

Specialistas prisipažino, kad atsakymų bandė ieškoti net internete.

„Apstulbau nuo lietuviško „specialistų“ briedo srauto ir klaidų („coctail“, ar ne?) – nieko neradau, tik laiką sugaišau (geriausias tekstas šia tema – mano paties „Kam buvo išrasti aprangos kodai?“).

Galiausiai visiškai nusižeminau ir paskambinau į pačią Prezidentūrą, kur išgirdau, kad tokia formuluotė yra bandymas nusakyti kažką tarp „black tie optional“ bei „cocktail attire“, – pasakojo G. Drukteinis.

Pasak specialisto, tai reiškia, kad tinka visi kostiumai ir bleizeriai, o moterų sijonai – 2 centimetrų aukščiau ar žemiau kelių.

Specialistas patikslino DELFI, kad aprangos spalva turėtų būti pasirinkta „pagal sveiką protą“.

„Tikrai naivu būtų tikėtis, kad kas nors apsivilktų grigaitiškai, kokį rožinės spalvos arba ypatingų raštų kostiumą. Moterims yra paprasčiau varijuoti spalvomis. Kaip rodo statistika 99 ,99 proc. Lietuvos vyrų spintose dominuoja pilki, juodi arba tamsiai mėlyni aprėdai, tai bet kuriuo atveju tokios spalvos ir dominuoja tokiuose vakaruose“, – sakė G. Drukteinis.

Kaip DELFI jau yra rašęs, G. Nausėda sugrąžins į Lietuvą uždaro priėmimo renginių tradiciją. Tokie priėmimai nebuvo rengiami Dalios Grybauskaitės kadencijos metu.

Į šventinį vakarą šalies vadovas kviečia apie 2000 svečių.