Šeši baltieji banginiai ir dvi orkos buvo paleistos į Ochotsko jūrą, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl „banginių kalėjimo, kuriame laikyta beveik 100 gyvūnų, ketinant juos parduoti okeanariumams.

Vis dėlto mokslininkai ir aktyvistai kritikavo paleidimą: pasak jų, šis žingsnis nebuvo skaidriai atliktas ir nebuvo laikomasi anksčiau sutarto veiksmų plano. Jie taip pat perspėjo, kad orkos laisvėje gali neišgyventi.

Be to, neaišku, ką tarnybos planuoja daryti su likusiais gyvūnais, tebelaikomais prie Nachodkos miesto.

„Paleidimas įvyko palankiomis orų sąlygomis“, – pranešė Rusijos žuvininkystės ir okeanografijos tyrimų institutas (VNIRO), vadovavęs šiai operacijai.

Pranešime sakoma, kad jūrinių žinduolių būklė buvo gera.

„Kaip buvo galima tikėtis, orkos buvo sudirgusios – jos kelias valandas praleido netoli kranto ir vėliau nuplaukė į atvirus vandenis Sachalino įlankoje“, – rašo institutas.

Joms buvo uždėti žymekliai, kad būtų galima stebėti gyvūnų judėjimą, pridūrė VNIRO.

Šie jauni gyvūnai nuo praeitos vasaros buvo laikomi ankštuose aptvaruose komercinių įmonių, planavusių parduoti juos okeanariumams, įskaitant veikiančius Kinijoje, kur tokios įstaigos klesti.

Gyvūnų gerovės grupės, mokslininkai ir garsenybės sakė esą pasibaisėję gyvūnų laikymo sąlygomis ir ne kartą reikalavo juos paleisti.

Rusija – vienintelė šalis, tebegaudanti laukines orkas ir baltuosius banginius bei pardavinėjanti juos okeanariumams. Ši kontroversiška praktika tęsiama dėl kelių teisinių spragų.

Pasipiktinimas kilo anksčiau šiais metais, kai buvo žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti aptvarai, praminti „banginių kalėjimu“.

Jūrų žinduolių ekspertai rekomendavo prieš paleidžiant gyvūnus juos aklimatizuoti.

Gyvūnams galėjo pakenkti ilgas kontaktas su žmonėmis, sudėtingos žiemos sąlygos, o kai kurioms orkoms jau buvo nustatyta sveikatos sutrikimų.

„Mažai galimybių išgyventi“

Per praeitą savaitę surengtą kasmetinę klausimų ir atsakimų sesiją su Rusijos visuomene šalies prezidentas Vladimiras Putinas sakė pritariantis banginių paleidimui.

„Ačiū Dievui, reikalai pradėjo judėti“, – teigė jis.

Tačiau Rusijos didžiųjų orkų ekspertai, veikiausiai neprisidėję prie šio paleidimo, sakė, kad gyvūnų galimybės išgyventi gana menkos.

„Ekspertai rekomendavo, kad visos orkos po reabilitacijos būtų paleistos karu. Tačiau VNIRO paleido tik dvi iš jų – be jokios reabilitacijos“, - sakoma pranešime, paskelbtame feisbuko grupės „Russian Orcas“, prižiūrimos tyrėjų.

„Linkime joms visa geriausia, bet kadangi jos buvo paleistos tokiu būdu, galimybių joms išgyventi mažai“, – nurodoma žinutėje.

Orkų ekspertė Tatjana Ivkovič sakė, kad paleidžiant gyvūnus nedalyvavo joks žinomas jūrų žindulių specialistas.

Per šį procesą gyvūnai beveik savaitę buvo vežami sunkvežimiais.

„Iš kur sužinosime, kas nutiko toms dviem orkoms? – klausė T. Ivkovič. – Kas yra tuose sunkvežimiuose?“

Žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ Rusijos padalinys kritikavo „slaptumo atmosferą“ vykdant šią operaciją ir skundėsi, kad jokioms žiniasklaidos priemonėms nebuvo leista stebėti arba suskaičiuoti gyvūnų, kai jie buvo pervežami.

Keturioms bendrovėms, kurioms priklauso šis „banginių kalėjimas“, Rusijos teismas šį mėnesį skyrė dideles baudas už žvejybos nuostatų pažeidimus.

Aplinkosaugininkai nuogąstavo, jog toms pačioms bendrovėms veikiausiai buvo sumokėta, kad jos organizuotų gyvūnų paleidimą, Rusijos žiniasklaidai paskelbus sutarčių detales.

Rusijos karinis laivynas anksčiau siūlėsi gyvūnus pergabenti nemokamai.

Prancūzų jūrų ekspertas Jeanas-Michelis Cousteau (Žanas Mišelis Kusto), anksčiau šiais metais apsilankęs Rusijoje, suderino banginių paleidimo planą su pareigūnais ir mokslininkais. Trečiadienį jis ragino Maskvą bendradarbiauti su tarptautiniais specialistais dėl gyvūnų išlaisvinimo, pagal savo mastą neturinčio precedentų.

„Ši operacija tokia sudėtinga ir tokia svarbi, kad Rusijai reikalingi geriausi specialistai, – aiškino jis. – Girdžiu susirūpinimą iš visuomenės dėl skaidrumo stygiaus, su kuriuo iki šiol susidurdavome.“

VNIRO nurodė, kad prireikė šešių dienų, kol gyvūnai buvo nuvežti maždaug už 1,8 tūkst. kilometrų, kad galėtų būti paleisti.

Institutas tvirtino, kad žinduoliai buvo nuolat stebimi ir kad „kelionės metu nė vienas gyvūnas nenukentėjo“