„Kai kurie galbūt ne visai adekvačiai vertina situaciją, kai kurie yra racionalūs. Tai yra natūralu, kiekvienas derybose nori pradinę poziciją išsakyti didesnę , o po to derėtis“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė manąs, kad sutartis gali būti pasirašyta šią arba kitą savaitę.

„Aš kol kas matau daugiau požymių, kad ji galėtų būti pasirašyta“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pats kol kas neatsakė į klausimą, ar liks premjero pozicijoje. Esą tai paaiškės, jei bus suformuota valdančioji dauguma.

Paklaustas apie derybas dėl vaiko pinigų, Vyriausybės vadovas abstrakčiai pasakė manąs, kad tai yra vienas iš prioritetų, kurį įgyvendinti reikėtų pasistengti. Tačiau jis neįvardino, kokia turėtų būti išmokos suma.

„Yra įgyvendinama viskas, klausimas tik – kokie yra prioritetai, o vaiko pinigai ir vaikai yra vienas iš prioritetų, dėl kurio mes turime pasistengti, kad būtų įgyvendinta“, – sakė S. Skvernelis.

Dar neturi premjero atsakymo

Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad dėl vaiko pinigų rastas kompromisas – didinti vaiko pinigus iki 70 eurų visiems vaikams, ir iki 100 eurų – vaikams, augantiems daugiavaikėse arba socialiai remtinose šeimose.

„Kiti klausimai – susiję su tuo, kokios yra atsakomybės sferos. Manau, kad toje vietoje neturėtų būti problematiška sutarti“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė dar neturįs atsakymo iš S. Skvernelio, ar jis nori likti premjeru.

Valstiečių žaliųjų lyderis tikisi, kad dėl koalicijos galbūt pavyks sutarti ketvirtadienį.

Formuojasi nauja dauguma

Kaip rašė BNS, praėjusią savaitę susitikę buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai. Penktadienį prisidėti prie derybų dėl valdančiosios koalicijos nusprendė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai.

Tarp svarstomų siūlymų Vyriausybės programos priemonių planui – vaiko pinigų didinimas, didesnis savivaldybių finansavimas, gyventojų pajamų progresyvumo didinimas, tarėjų įteisinimas teismuose, tiesioginiai seniūnų rinkimai, 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimo perkėlimas į atsiskaitymo momentą, tėvystės-motinystės išmokų nustatymas 100 proc. algos pirmaisiais metais ir 75 proc. – antraisiais, nemokami vaistai senjorams, pirmą kartą įsidarbinusių asmenų iki 25 metų atleidimas nuo mokesčių ir kt.
Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą.

Jeigu koalicijos sutartį pasirašytų „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tokia koalicija turėtų 77 balsus Seime.

Koalicijos memorandume numatyta, kad premjeru toliau turėtų dirbti Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitektų „socialdarbiečiams“. Susitarus dėl daugumos, būtų pertvarkomas Ministrų kabinetas.