„Birželio vidutinė daugiametė temperatūra yra 15,4 laipsnio ,numatoma, kad ji turėtų būti apie 0,5 laipsnio aukštesnė, ir bus truputį sausiau nei įprastai“, – DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas.

Tačiau mokslininkas atkreipė dėmesį, kad šie skaičiai parodo tik bendrą mėnesio tendenciją.

„Reikėtų nepamiršti – kas yra labai ryšku ir šį gegužės mėnesį, temperatūros svyravimai yra neišvengiami. Vis pasikaitalioja šiltesnės ir vėsesnės dienos, vykstant klimato kaitai tie procesai yra paaštrėję. Labai nedažnai būna, kad būtų nuosekliai šilta“, – sakė D. Valiukas.

Joninės Lietuvoje būna lietingesnės

Klimatologas pastebėjo, kad Lietuvoje Joninių laikotarpiu dažnai būna daugiau lietaus.

„Ilgos dienos, garavimas nuo žemės paviršiaus, skatina formuotis debesis“, – kalbėjo D. Valiukas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai yra atlikę analizę, kuri rodo, pagal 1981–2016 metų duomenis, būtent Joninių dieną iškrenta daugiausiai kritulių, lyginant su kitomis vasaros dienomis.

Užfiksuotas kritulių kiekio rekordas birželio 23 dieną siekia 84,7 mm (Biržai, 1999 m.). Ši kritulių kiekio reikšmė, iškritusio per vieną parą, sudaro viso mėnesio kritulių normą.

Daugiausiai kritulių 24 dieną iškrito 1990 metais Šauliuose – 63,1 mm. Joninės pasižymi ne tik gausiu kritulių kiekiu, tačiau ir didele kritulių tikimybe, kuri visuose Lietuvos regionuose viršija 50 procentų.

Tai reiškia, jog šiomis dienomis dažniau lyja, nei nelyja. Remiantis istoriniais duomenimis, dažniausiai lietaus sulaukdavo šiauriniai regionai, ypatingai birželio 24 dieną, o mažiausia vakarinė bei pietrytinė Lietuvos dalys, teigė specialistai.

Maudynių sezonas jau prasidėjo

Pasak klimatologo, upėse, ypač mažesnėse, ir ežeruose, paviršinė vandens temperatūra jau yra būdinga maudymosi sezonui.

„Tauragno ežere yra 18 laipsnių, Neryje ties Vilniumi – 19 laipsnių. Ji yra pakankamai aukšta, neturime daug lietaus, turime saulėtus orus, kurie vandenį įšildo. Giliai vanduo yra vėsesnis , bet arti kranto paviršinio vandens temperatūra yra būdinga maudymosi sezonui“, – sakė D. Valiukas.