Balsų skaičiavimą tikimasi užbaigti iki vakaro, tačiau pirmieji duomenys rodo, kad N. Modi ir jo dešinioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) turėtų užsitikrinti dar vieną penkerių metų kadenciją.

Duomenys, paskelbti praėjus dviem valandoms nuo balsų skaičiavimo pradžios, rodo, kad BJP pirmauja 277-iose iš 542-jų apygardų.

Rinkimai į 542 vietas turinčius Indijos parlamento žemuosius rūmus vyko septyniais etapais šešias savaites. Savo valią juose pareikšti galėjo apie 900 mln. rinkėjų.

Indija, turinti 1,3 mlrd. gyventojų, yra didžiausia pagal žmonių skaičių pasaulio demokratija. Šie rinkimai laikomi referendumu dėl N. Modi penkerių metų kadencijos. Ne visos premjero ekonominės reformos davė lauktų rezultatų, tačiau jis tebėra itin populiarus tarp rinkėjų.

Rinkimai vyko pasitelkus apie 40 mln. elektroninio balsavimo mašinų. Šis balsavimo metodas buvo pradėtas taikyti prieš 15 metų dėl nuolatinių skundų, kad įprastas balsalapių skaičiavimas neužkerta kelio sukčiavimui ir piktnaudžiavimui. Būta atvejų, kai politinės partijos, siekdamos paveikti rezultatus, į pagalbą pasitelkdavo raumeningus vyrus arba balsuojantiems rinkėjams būdavo grasinama ginklu, o rinkimų pareigūnai apsimesdavo to nematą.

Pralaimintys kandidatai ir partijos reiškia abejones dėl elektroninio balsavimo tikslumo bei patikimumo ir atkreipia dėmesį, kad elektroninio balsavimo mašinos nėra naudojamos Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose bei Jungtinėse valstijose.

Šis klausimas šią savaitę vėl atsidūrė dėmesio centre.

Opozicijos lyderiai antradienį susitiko su Rinkimų komisijos pareigūnais, kai socialiniuose tinkluose buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriose matyti, kad kai kurios balsavimo mašinos buvo perkeltos. Opozicija įtaria, kad mašinos buvo perkeltos siekiant paveikti rezultatus. Tuo tarpu Rinkimų komisija tvirtina, kad vaizdo įrašuose matomos nenaudotos balsavimo mašinos, perkeliamos sandėliuoti.