Per pastaruosius penkerius metus IT sektorius vidutiniškai skyrė 26 procentus viso biudžeto (angl. QA software) testuotojams. 2019 metais vienas svarbiausių testavimo sektoriaus tikslų – vartotojų pasitenkinimo rodiklis, tad į rinkas vis labiau skverbiasi tokios naujos technologijos, kaip dirbtinis intelektas (AI), kurioms testavimas yra būtinas. Panašu, kad šios tendencijos ir toliau augs – naujausias IT sektoriaus perspektyvas testavimo srityje apžvelgia „World Quality Report 2018“.

Nors programuotojai ir toliau sėkmingai įsitvirtinę lyderiaujančiose pozicijose darbo rinkoje, tačiau į talentų paieškos lauką vis dažniau patenka ne mažiau svarbų ir reikšmingą darbą atliekantys testuotojai, kuriems tenka nuspėti ne tik vartojo veiksmus, bet ir puikiai išmanyti viso projekto techninę infrastruktūrą.

Pesimizmas darbe nepageidaujamas

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Žmonių ir organizacijos vystymo direktorės dr. Raimondos Alonderienės teigimu, požiūris į testuotojo darbą per keletą metų pasikeitė kardinaliai.

„Anksčiau testuotojo kasdienybė buvo be paliovos spaudyti pelės klavišą bei rasti ir analizuoti programuotojų padarytas klaidas. Šiandien šiuolaikiškos IT kompanijos, kur vyrauja glaudus komandinis darbas ir žinių pasidalijimas, testuotojus įtraukia į projektus nuo pat pirmosios dienos“, – įsitikinusi vadovė.

R. Alonderienės teigimu, IT industrijoje vis dar pasitaiko nemažai mitų, kad programuotojo darbas yra kur kas prasmingesnis ar net kūrybiškesnis, o štai testuotojo kasdienybę lydi monotonija ir nuobodulys.

Justas Laužadis, „Devbridge“ testuotojų grupės vadovas

„Šiandien šiuolaikinėje kompanijoje dirbančiam testuotojui yra būtinos tokios savybės, kaip loginis mąstymas, glaudus kontaktas su klientu ir kone svarbiausias – vartotojų elgsenos supratimas ir jų poreikių ateityje numatymas. Gebėti patenkinti klientų lūkesčius jau neužteks vien tik techninių žinių, tačiau reikės ir kūrybinio mąstymo bei kur kas platesnio žvilgsnio į darbo procesus“, – įsitikinusi direktorė.

R. Alonderienė pabrėžia, kad IT industrijoje spartus naujų profesijų augimas diktuoja ir kitokių žmogiškųjų savybių bei įgūdžių poreikį.

„Galbūt anksčiau ir būta juokingų stereotipų, pasigirstančių IT sektoriuje, kad testuotojai turėtų būti pesimistai, nuolat ieškantys priekabių programuotojų darbe ir niekada nesusitaikantys neradę klaidų. Tačiau dabar ši charakterio savybė darbe vargu ar būtų privalumas. Atsiranda ir naujų mitų – neva programuoti labiau derėtų vyriškosios lyties atstovams, o štai testavimu turėtų užsiimti moterys, kadangi jos yra kur kas kruopštesnės ar pastabesnės, priešingai nei vyrai. Naujų stereotipų atsiradimas tik įrodo, kad būtina plėsti akiratį ir nepamiršti, kad analitinės, kūrybinės įžvalgos, naujas požiūris į ne kasdien pasitaikančias problemas būtinas ne tik testuotojams, bet ir bet kuriam tiek IT, tiek ir kito sektoriaus specialistui, nepriklausomai nuo jo lyties“, – apibendrina „Devbridge“ atstovė.

Nuo fizikų iki filologų

Stereotipus apie testuotojo darbą tenka dažnai paneigti ir beveik trečius metus „Devbridge“ įmonėje šiuo metu testuotojų komandai vadovaujančiam Justui Laužadžiui. Taikomąją fiziką prieš penkerius metus baigusiam specialistui renkantis karjeros kelią norėjosi iššūkių ne pagal įrašą bakalauro programos diplome, tad po studijų ėmėsi savarankiškai mokytis testavimo.

„Prieš įsidarbindamas „Devbridge“ testuotoju dirbau tik vienoje užsienio kapitalo IT kompanijoje ir darbas ten ribojo mano tobulėjimo galimybes, trūko iššūkių, tad tuo metu mokiausi tobulindamas savo įgūdžius laisvu nuo tiesioginio darbo laiku. Prisijungus prie sparčiai augančios „Devbridge“ kompanijos įgavau daugiau laisvės plėtoti savo įgūdžius – čia daugelis kolegų aktyviai remia iniciatyvas išmokti ką nors naujo ar panaudoti naujas praktikas savo darbe. Gavau nepaprastai daug erdvės reikštis kompanijoje ir realizuoti visą energiją bei idėjas“, – tikina testuotojų grupės vadovas.

J. Laužadis neslepia, kad jam svarbi ir dalijimosi informacija kultūra įmonėje, tad vos įgijęs naujų žinių ir pradėjęs sparčiai kopti karjeros laiptais įmonėje, nusprendė sukaupta patirtimi pasidalyti su kitais, kaip lektorius prisijungdamas prie „Devbridge“ kompanijos įkurtos nemokamos testavimo „Sourcery for Testers“ akademijos.

Paklaustas, ar kolegų nestebina, kaip fiziką pabaigusiam specialistui pavyko taip greitai išmokti testavimo subtilybių – Justas vardija kolegas, atėjusius dirbti į „Devbridge“, kurie yra sėkmingai pabaigę filologijos, filosofijos ar finansų studijas. Vis dėlto pašnekovas neslepia, kad dažnai pasigirsta nuomonių, jog testavimo mokytis tenka arba tokiose akademijose, kaip „Sourcery for Testers“ arba kone savarankiškai, kadangi mūsų šalies universitetų technologijų mokslų studijos orientuotos vien tik į programavimą, o štai testavimo dalykas – gerokai nustumtas į antrąjį planą.

Įkvėpė draugų pasakojimai

Į augančią IT industriją dėmesį prieš kelerius metus atkreipė ir šiuo metu testuotoja „Devbridge“ dirbanti Justina Savickaitė.

„Baigiau finansų ir draudimo matematikos bakalauro studijas bei finansų ekonomikos magistro studijas. Jau studijuodama matematiką supratau, kad vis dėlto širdis linksta prie IT srities, o ne prie matematikos, todėl praktiką atlikau IT įmonėje, kur po to ir pasilikau. Testuotojo darbas man visada atrodė įdomus ir labai įvairus, be to, sužavėjo pažįstamų pasakojimai apie šią profesiją. Taip, galiausiai, ir atsidūriau „Sourcery“ akademijoje“, – pasakojo Justina.

Justina Savickaitė, „Devbridge“ įmonėje dirbanti testuotoja

Suteiktos žinios akademijoje netrukus atvėrė kelią į „Devbridge“ kompaniją, kur Justina ne tik su kaupu sėmėsi naujos informacijos, bet ir susipažino su įdomiais žmonėmis. Pašnekovė, kaip vieną iš didžiausių savo darbo privalumų, įvardija nuolatinio tobulėjimo galimybes, ne tik padedančias augti kaip specialistei, bet ir skatinančias paneigti stereotipus apie moteris IT sektoriuje.

„Tikrai ne vieną kartą esu sulaukusi klausimo: „o ką gi tie testuotojai veikia?“ arba susidūrusi su nusistatymu, kad testuotojai tik „klikina“ ir tiek. Manau, kad ši akademija ne tik atsako į klausimą „ką gi tie testuotojai veikia visa dieną?“, bet ir griauna mitus, apipynusius šią profesiją“, – ir priduria, kad visi, norintys išbandyti „Devbridge“ kompanijoje testavimui naudojamas technologijas ir pasinaudoti galimybe konsultuotis su aukščiausiojo lygio testuotojų lektorių ir mentorių grupe, jau nuo birželio 24 d. kviečiami prisijungti prie „Sourcery for Testers“ akademijos.

„Sourcery for Testers“ – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje. Vilniuje ir Kaune vyksiančius kursus lankys 20 dalyvių grupė, kurie gilins savo žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Akademijos dalyviai įgis testavimo pagrindus, mokysis testavimo „Agile“ komandos formavimosi ypatumų, testų automatizavimo pagrindų bei apžvelgs funkcinį ir nefunkcinį testavimą. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Norintys dalyvauti akademijoje kviečiami registruotis iki š. m. gegužės 17 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Testers“ akademiją rasite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_81190133