Tai reiškia, kad JAV diplomatijos vadovas pirmadienį nenuvyks planuoto vizito į Maskvą.

Vis dėlto antradienį M. Pompeo lankysis Rusijos Juodosios jūros Sočio kurorte, kur planuojami jo susitikimai su rusų prezidentu Vladimiru Putinu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, pranešė JAV valstybės departamento pareigūnas prieš valstybės sekretoriui išvykstant iš Vašingtono.

Briuselyje pirmadienį rengiamas Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos posėdis.

JAV valstybės departamentas nekonkretizavo M. Pompeo darbotvarkės pasikeitimų, tik nurodė, kad vyks valstybės sekretoriaus derybos su prancūzų, britų ir vokiečių pareigūnais. Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija buvo trys Europos šalys, 2015 metais pasirašiusios Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), turintį suvaržyti Irano branduolines ambicijas.

Gegužės 8-ąją, praėjus lygiai metams po JAV pasitraukimo iš šios sutarties ir atnaujinus vienašališkas ekonomines sankcijas, Iranas paskelbė stabdantis dalį joje numatytų savo įsipareigojimų.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani paskelbė, kad jo šalis nebesilaikys kai kurių įsipareigojimų pagal šią sutartį ir pagrasino žengti dar toliau, jeigu susitarime tebedalyvaujančios šalys, įskaitant ES, per 60 dienų neužtikrins sankcijų sušvelninimo, turinčio atsverti JAV prezidento Donaldo Trumpo atnaujintą puolimą prieš šiitiškos respublikos ekonomiką.

Europa atmetė tą Irano ultimatumą.

JAV savo ruožtu ir toliau didina spaudimą savo priešininkui Iranui.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pranešė siunčiančios į Vidurio Rytus jūrų desanto operacijų laivą ir raketų „Patriot“ bateriją.

Reaguojant į numanomas Irano grėsmes, laivas „USS Arlington“, gabenantis jūrų pėstininkus, amfibijas, įprastus desanto katerius ir sraigtasparnius, taip pat oro erdvės gynybos sistema „Patriot“ prisidės prie lėktuvnešio „Abraham Lincoln“ smogiamosios grupės, pranešė Pentagonas.

Praėjusią savaitę M. Pompeo taip pat atšaukė keliones į Vokietiją ir Grenlandiją, kad galėtų susikoncentruoti į išaugusią įtampą dėl Irano.

Maskvoje M. Pompeo turėjo padėti vainiką prie Nežinomo kareivio kapo – paminklo per Antrąjį pasaulinį karą žuvusiems kariams.