„Mielieji, eikite ir balsuokite! Tuo jūs padarysite geriausią darbą mūsų visų skirtingai, bet labai labai mylimai Lietuvai!“, – štai toks įrašas popiet atsirado kandidato į prezidentus G. Nausėdos socialiniame tinkle „Facebook“, tačiau, kaip pastebėjo skaitytojai, netrukus buvo ištrintas.

Pašalinti tokį įrašą, kaip DELFI aiškino VRK narys Vilius Semeška, kandidatą paragino pati VRK.

„VRK, kiek aš žinau, yra jam išsiuntusi prašymą pašalinti tą įrašą“, – teigė jis.

Pasak V. Semeškos, toks įrašas rinkimų dieną yra laikomas pažeidimu.

„Jeigu tai nebūtų pažeidimas, VRK nebūtų kreipusis į kandidatą pašalinti tai. Gerai, kad jis jau pašalintas. Šiandien kandidatams nevalia raginti eiti balsuoti“, – situaciją komentavo V. Semeška.

Marija Šaraitė

Apie įrašą, kuris netrukus buvo ištrintas iš socialinio tinklo, sakė informacijos sulaukusios ir „Baltosios pirštinės“.

„Situacija tokia, kad įstatymo lygiu politinė reklama nėra detaliai sureguliuota ir būtent toks atvejis galėtų būti skirtingai interpretuojamas. Tačiau VRK išleido papildomas rekomendacijas, kuriose detalizuoja įstatymą ir tokius panašius atvejus.

Būtent pagal tas rekomendacijas, tokie atvejai būtų galimi skaityti kaip politinė agitacija jos draudimo laikotarpiu“, – DELFI sakė „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė.

Jos paklausus, kas po tokio įrašo pasidalinimo laukia G. Nausėdos, ji teigė, kad jokios baudos jam nebus taikomos.

„Neturėtų būti jokių finansinių baudų. Tiesiog buvo gauta pastaba, o pažeidimas buvo pašalintas“, – teigė ji.

G. Nausėdos atstovas: įstatymo nepažeidėme

Gitano Nausėdos Komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas DELFI aiškino, kad, remiantis Prezidento rinkimų įstatymu, aptariamas įrašas nepažeidė agitacijos tylos laikotarpio reikalavimų, nes kandidatas gali kviesti į rinkimus.

„Kandidatas negali agituoti balsuoti už kažką, bet jis gali kviesti. VRK yra paruošusi rekomendacijas, kuriomis reikia vadovautis traktuojant tą įstatymą. Jos susiaurina įstatymo taikymo lauką, tačiau tai išeina už VRK funkcijų ribų. Jei mes ginčytumėmės, mes laimėtume prieš VRK, nes įstatymo nepažeidėme. Tačiau, kadangi šiandien yra rinkimų diena, nenorime kelti bereikalingo triukšmo, norime palaikyti dalykinius santykius, įrašą ištrynėme“, – DELFI sakė A. Zabarauskas.

Anot jo, jei po rinkimų klausimas dėl aptariamo įrašo iškils ir vėl, G. Nausėdos komanda yra pasiryžusi tvirtai stovėti už savo poziciją.

„Prieš paskelbdami šį įrašą mes konsultavomės su mūsų teisininku“, – nurodė A. Zabarauskas.