Aplinkosaugos organizacija „Sierra Club“ apskaičiavo, jog nuo 2017 metų sausio, kuomet D. Trumpas pradėjo eiti JAV prezidento pareigas, buvo uždaryta 50 anglimis kūrenamų elektrinių ir paskelbta apie dar 51 elektrinės uždarymą.

Kaip rašoma pranešime spaudai, šiuos skaičius organizacija paskelbė atskirai, nes nuo paskelbimo apie elektrinės uždarymą iki jos realaus veikimo nutraukimo gali praeiti nemažai metų. Šią savaitę dviejų anglimis kūrenamų elektrinių – vienos Floridoje ir kitos Jutoje – operatoriai paskelbė, jog šios elektrinės per kelerius ateinančius metus bus uždarytos.

Nuo 2010 metų Jungtinėse Valstijose buvo uždaryta iš viso 289 anglimis kūrenamos elektrinės, kurioms kartu teko 40 proc. JAV elektros gamybos deginant anglis pajėgumo. Tebeveikia 241 tokia elektrinė.

Prieš kelias savaites Aliaskoje pradėjo veikti anglimis kūrenama elektrinė ir tai yra vienintelė nauja tokio tipo elektrinė, pradėjusi gaminti elektrą nuo D. Trumpo kadencijos pradžios, pažymėjo ne pelno organizacija.

Jėgainės

„Matome traukimąsi iš anglių pramonės ir anglimis kūrenamų elektrinių segmento, nes jų pelningumas nepasiteisina“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė „Sierra Club“ atstovas Jonathanas Levenshusas.

Nors prezidentas savo kalbose palaiko anglių pramonę, „tai, ką siūlo Trumpo administracija, yra melagingi pažadai“, pridūrė jis. Prieš dešimtmetį prasidėjus hidraulinio ardymo bumui, anglių gavyba tapo brangesnė negu gamtinių dujų, kurių Jungtinėse Valstijose išgaunami vis didesni kiekiai ir kurios vis labiau pakeičia anglis.

Skaičiuojama, kad iki šių metų vasaros deginant anglis bus pagaminama tik 25 proc. visos JAV pagaminamos energijos, nors dar 2015 metais šios rūšies kurui teko 35 proc. JAV energijos balanso. Tuo tarpu gamtinių dujų dalis sieks 40 proc., parodė Energetikos informacijos administracijos (EIA) ketvirtadienį paskelbta analizė.

Oficialiais statistiniais duomenimis, anglių gavyba Jungtinėse Valstijose nuo 2008 metais pasiekto aukščiausio lygio jau sumažėjo trečdaliu ir nuo to laiko buvo uždaryta daugiau kaip pusė visų kasyklų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)