„Turime kuo didžiuotis, turime kuo džiaugtis. Tai ne tik ir ne tiek politikų nuopelnas, tai visos Lietuvos darbas, žmonių, kurie dirba kantriai savo darbą, palaikydami Europos Sąjungos idėją ir gyvybę, kaip ir žmonių, kurie Europos Sąjungai negaili kritikos. Nebūsiu originalus, pasakęs, kad toji kritika labai reikalinga ir vertinga. Bet su viena sąlyga, tai turi būti konstruktyvi, vedanti į pažangą, skatinanti kaimyninį ir europinį solidarumą ir dialogą kritika“, - ketvirtadienį iškilmingame minėjime Seime sakė V. Adamkus.

Laikas ir istorija, anot jo, parodė, kad savigrauža, pasitikėjimo neturėjimas, savęs ir kitų tautų, kitų valstybių menkinimas, konflikto eskalavimas niekur neveda.

„Bet tai irgi tikrina mus, kaip visuomenę, kaip valstybę, kaip Europos Sąjungos narę. Ir šiandien švęsdami, minėdami narytės ES jubiliejų, galime džiaugtis matydami, kad juos ir Lietuva, ir Europos Sąjunga atlaikė. Atlaikėme ekonomines krizes, atlaikėme agresyvių kaimynų politinius demaršus, išbandymus, atlaikėme ir atlaikome“, - sakė V. Adamkus.

Prezidentas sakė esąs tikras, kad unikalus istorinis projektas, vadinamas Europos Sąjunga, tęsis. „Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Europos Sąjungos sėkmės istorija yra ir Lietuvos sėkmės istorija“,- sakė V. Adamkus.

Jo teigimu, Lietuva turi gražią progą švęsti. „Atrodo dar visai neseniai tik svajojome, siekėme narystės Europos Sąjungoje, galvojome, kaip gyvensime, kaip būsime į ją priimti. O štai jau 15 metų esame šios bendruomenės nariai. Yra kuo džiaugtis, yra kuo didžiuotis. Tačiau tai ne tik mūsų, bet ir visos Europos Sąjungos šventė, nes ji dar kartą įrodė esanti viena stipriausių, viena galingiausių ir viena sėkmingiausių visų laikų politinių projektų. Gal netgi teisingiau būtų pavadinti ne politiniu, o istoriniu projektu“, - minėjime Seime sakė V. Adamkus.

Anot jo, Lietuvos stojimas į Europos Sąjungą nebuvo verslo planas, o sugrįžimas į savo istorinės paskirties vietą, į demokratinių valstybių šeimą, kurioje tęsiamos senos ir kuriamos naujos tradicijos, iš kurių pirmoji ir svarbiausia yra pagarba žmogui ir laisvei.

„Jaunas žmogus, gimęs, augęs ir brendęs laisvės aplinkoje gali paklausti, o kaip gali būti kitaip? Juk laisvė yra kaip oras, kaip vanduo, yra neatskiriama nuo žmogaus gyvenimo. Girdėdamas tokį klausimą suprantu, kaip toli Lietuva nuėjo nuo sovietinių kompleksų ir baudžiauninko mentaliteto, nuo mąstymo stereotipų ir gyvenimo kalėjimo sąlygomis. Laisvėje gimusi ir užaugusi karta, laisvės tradicijų tąsa, laisvės dvasia, tai turbūt ir yra vertingiausia, ką Lietuva susikūrė tiek po atkurtos nepriklausomybės, tiek per narystės Europos Sąjungoje metus“, - sakė V. Adamkus.

Jis pasidžiaugė, kad pripratome prie kitokio gyvenimo standartų.

„Lietuviai vartoja posakį: „Prie gero greitai priprantama“. Ir aš džiaugiuosi, kad mes pripratome prie kitokio gyvenimo standartų. Džiaugiuosi, kad vis rečiau gali išgirsti skirstymą į „Mes Lietuva“ ir „Jie Europa“. Neliko jie ir mes, visi esame kartu. Džiaugiuosi, kad Lietuva priprato prie Europos, o Europa prie Lietuvos. Esame vertinami ir girdimi, esame kviečiami ten, kur eina kalba apie viso senojo žemyno ateitį“,- sakė V. Adamkus.

Anot jo, esame reikalingi tiems, kurių laisvė tebėra pavojuje.

„Esame reikalingi tiems, kurių laisvė tebėra pavojuje, todėl į mus su tokia viltimi ir pagarba žvelgia (tikiuosi būsimosios Europos Sąjungos narės) Ukraina, Gruzija, Moldova. Todėl į mus su tokiu pasitikėjimu žvelgia ir senoji Europa. Šį pasitikėjimą noriu pabrėžti atskirai, nes kalba eina ne apie pasitikėjimo kreditą, kaip buvo mums stojant į Europos Sąjungą, kalba eina apie užsitarnautą pasitikėjimą ir įvairių aplinkybių, įvairių situacijų patikrinimą, Lietuvos aktyvumą ES“, - sakė Prezidentas V. Adamkus.

Sveikindamas su prasmingu jubiliejumi jis linkėjo „kuo geriausios kloties visiems, kurių dėka Europa lieka stiprios dvasios ir stiprios atminties, stiprių tradicijų ir viltingos ateities erdvė kiekvienai čia gyvenančiai tautai, kiekvienai čia gyvuojančiai valstybei, taip pat ir Lietuvai“.