Atliekas rūšiuojantiems gyventojams nuolat kyla klausimų dėl tam tikrų specifinių pakuočių rūšiavimo. Šį kartą GRYNAS.lt redakcija gavo skaitytojo laišką, kuriame jis teiraujasi, kaip rūšiuoti kavos kapsules.

„Lietuvoje ir pasaulyje populiarėja kavos kapsulės, tačiau niekur nerandu informacijos, kaip teisingai reiktų rūšiuoti kavos kapsules. Į kokį konteinerį reiktų jas mesti: bendrų atliekų ar plastiko?“ – teiraujasi skaitytojas.

Iš tiesų kavos kapsulių populiarumas auga ne tik užsienio šalyse, bet ir Lietuvoje. Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, bendrovė, Lietuvoje prekiaujanti „Lavazza“ kava, per savaitę parduoda 25 tūkst. kapsulių – tai sudarytų 250 kilogramų kavos per savaitę arba 1 toną kavos per mėnesį.

Kavos kapsulės

Aplinkos apsaugos instituto vadovas Alfredas Skinulis pasakoja, kad daugelį metų kavos kapsulės buvo gaminamos tik iš aliuminio ar daugiasluoksnio plastiko, už kurio sutvarkymą (perdirbimą) gamintojams ir importuotojams tekdavo mokėti daug pinigų. Tačiau, pasak pašnekovo, pastaraisiais metais pradėta gaminti kavos kapsules iš bioskaidžių medžiagų, t. y. iš pieno rūgšties, kuri kompostuojama suyra per kelias dienas.

„Gyventojai, kai buityje susidaro kavos kapsulės iš plastiko, jas turi mesti į plastikui skirtus konteinerius, o kavos kapsulės iš aliuminio turi keliauti į metalui skirtus konteinerius. Viena prekybos internetu Lietuvoje platforma, parduodanti kavos kapsules, siūlo vartotojams kapsules dėti į specialius rūšiavimo maišelius, tačiau visoje Lietuvoje yra tik viena vieta (Vilniuje), kurioje galima tokias atliekas priduoti. Panaudotos kavos kapsulės keliauja užsienį perdirbimui“, – apie kavos kapsulių aiškina A. Skinulis.