Rinkimai vyksta praėjus ketvirčiui amžiaus po to, kai PAR perėjo prie demokratijos.

Balsuoti šiuose rinkimuose gali maždaug 26,8 mln. registruotų rinkėjų. Iš viso šalyje atidaryti 22 925 balsavimo punktai, kurie buvo darbą pradėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 14 valandų.

Preliminarūs rezultatai pasirodys antradienį, o oficiali laimėtoja bus paskelbta šeštadienį.

Daugiausiai vietų parlamente gavusi partija išrinks prezidentą; jis bus prisaikdintas gegužės 25 dieną.

Nepaisant korupcijos skandalų, vangaus ekonomikos augimo ir rekordinio nedarbo, nuo 1994 šaliai vadovaujančiai ANC prognozuojama pergalė, tačiau gali būti, kad ji turės mažesnę daugumą. Rezultatai parodys, ar naujasis ANC lyderis prezidentas Cyrilas Ramaphosa turi šansų apmalšinti augantį PAR visuomenės nepasitenkinimą.

ANC laimėjo visus pastaruosius penkerius rinkimus, bet šio trečiadienio balsavimas parodys, ar partija sustabdė savo populiarumo mažėjimą.

C. Ramaphosa vadovavimą perėmė iš skandalų įtraukto Jacobo Zumos, kuriam vadovaujant parama ANC smuko daugiausiai nuo 1994 metų.

Rinkimų išvakarėse C. Ramaphosa sakė: „Mes pakankamai kuklūs, kad pripažintume savo klaidas. Ėmėmės ryžtingų žingsnių kovoti su korupcija.“

Rinkimai vyksta 25 metai po to, kai vadovaujant Nelsonui Mandelai ANC atėjo į valdžią per pirmąjį šalies visų rasių balsavimą, užbaigusį apartheido valdymą.

Prieš balsavimo pradžią prie rinkimų apylinkių neturtingame, tankiai apgyvendintame Johanesburgo Aleksandros rajone ir neturtingame Langos rajone šalia Keiptauno formavosi eilės.

Parama ANC mažėjo su kiekvienais rinkimais nuo 2004-ųjų. 2016 metais per vietos valdžios rinkimus partija gavo 54 proc. balsų – gerokai mažiau nei 62 proc. balsų, gautų per praėjusius nacionalinius rinkimus 2014 metais.

66 metų C. Ramaphosa vadovauti šaliai pradėjo pernai, kai ANC privertė J. Zumą atsistatydinti iš prezidento posto. Devynerius metus trukusį J. Zumos valdymą lydėjo įtarimai korupcija ir ekonomikos bėdos.

Dauguma apklausų rodo, kad ANC trečiadienį gaus beveik 60 proc. balsų. Tai lemia C. Ramaphosos efektas ir silpnos opozicijos susiskaldymas.

„ANC vėl gaus daugumą. Tai galėtų būti mažesnė dauguma“, – sakė politologė Collette Schulz-Herzenberg iš Stelenboso universiteto.

„Tai labiau atspindi opozicijos silpnumą, o ne ANC laimėjimus“, – pridūrė ji.