Įtakingiausiu Lenkijos politiku laikomas Jaroslawas Kaczynskis taip pat sakė, kad „visi turi priimti krikščionybę“, o abejoti įtakingos Lenkijos Katalikų Bažnyčios autoritetu yra nepatriotiška.

J. Kaczynskis tai pareiškė trečiadienį per paskaitą apie patriotizmą šalies centrinėje dalyje esančiame Vloclaveko mieste. Jis kalbėjo prieš kitą mėnesį vyksiančius rinkimus į Europos Parlamentą, taip pat artėjant rudenį numatytiems visuotiniams rinkimams Lenkijoje.

Lenkijos bažnyčia šiuo metu atsidūrusi po didinamuoju stiklu dėl dvasininkų pedofilijos. Ši tema šalyje ilgą laiką buvo laikoma tabu, tačiau padėtis ėmė keistis, nes vis daugiau žmonių išdrįsta prabilti apie patirtą kunigų lytinę prievartą. Apie šią skaudžią problemą pasakojama ir juostoje „Kleras“ („Kler“), Lenkijoje sumušusioje žiūrimumo rekordus.

Tuo metu viešosios nuomonės apklausos rodo, kad vis mažiau žmonių pritaria tam, kad vienuolės ir kunigai valstybinėse mokyklose mokytų vaikus tikybos, kaip yra dabar.

Judėjimas už LGBT teises pastaraisiais metais Lenkijoje tapo kur kas labiau matomas, o homoseksualių asmenų eitynės dabar rengiamos net tuose miestuose, kurie anksčiau garsėjo kaip bažnyčios ir konservatyvių vertybių bastionai. Visgi tokios eitynės paprastai neapsieina be protestų, organizuojamų kraštutinių dešiniųjų organizacijų.

J. Kaczynskis, panašu, apeliuoja į tuos lenkus, kurie mano, kad jiems prieš jų pačių valią primetamos liberaliosios vertybės, ir tai yra neigiamas šalutinis šalies narystės Europos Sąjungoje poveikis.

Ilgą laiką į Katalikų Bažnyčią Lenkijoje buvo žiūrima kaip į instituciją, padėjusią lenkams išsaugoti savo kalbą bei dvasią bei prisidėjusią prie demokratijos judėjimo komunistų valdymo metas.

PiS neslepia nepakantumo LGBT bendruomenei ir savo rinkimų kampanijoje daug dėmesio skiria šiai temai. J. Kaczynskis judėjimą už LGBT teises yra pavadinęs „tiesiogine ataka prieš šeimą ir vaikus“.

J. Kaczynskis filmą „Kleras“ pavadino „ataka prieš Bažnyčią“ ir pridūrė: „Susidūrėme su tiesiogine ataka prieš šeimą ir vaikus – vaikų seksualizacija, visas tas LGBT judėjimas, lytis. Tai importuota, bet šiandien tai iš tikrųjų kelia pavojų mūsų identitetui, tautai, jos išlikimui, todėl yra grėsmė ir Lenkijos valstybei.“