„BAIC Group“ kartu su Kinijos „Lunar Exploration Project“ siekia įkurti laboratoriją, skirtą bendrai technologijų plėtrai, antradienį Šanchajuje vykstančioje automobilių parodoje pranešė bendrovė. Laboratorija padės BAIC kurti planetos roverį, patikslino bendrovė.

BAIC ir kitos Kinijos įmonės mėgina maksimaliai išnaudoti 8 mlrd. dolerių nacionalinį su kosmosu susijusiai veiklai numatytą biudžetą, kuris nusileidžia tik JAV. Kinija siekia per maždaug dešimtmetį tapti viena iš trijų didžiausių pasaulyje aviacijos bei kosmoso galiūnių, ir jos vyriausybė rengiasi iki 2030-ųjų išlaipinti Mėnulyje kinų „taikonautus“.

Šių metų sausį Kinijos kosminis zondas „Chang’e 4“ nusileido tamsiojoje Mėnulio pusėje.

BAIC pranešimas paskelbtas praėjus mėnesiui po to, kai „Toyota Motor Corp.“ paskelbė apie planus drauge su Japonijos kosmoso agentūra kurti Mėnulio visureigį. Japonijos kosmoso tyrimų agentūra (Japan Aerospace Exploration Agency) ir didžiausia šalies automobilių gamintoja kuria savaeigį transporterį šešiais ratais, galintį 10 000 km atstumu nugabenti du žmones. Jie planuoja jį nutupdyti Mėnulyje 2029 metais. „Toyota“ roverio gamyboje naudos kuro elementų technologijas, transporteris bus pakankamai erdvus, kad galėtų sutalpinti du astronautus. Jie galės nusivilkti savo skafandrus ir gyventi roveryje, kol tirs Mėnulio paviršių, sakė bendrovė.

Mėnulis lankytojų greitu metu gali nepritrūkti; šių metų kovą JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as pareiškė, kad jo šalis siekia sugrąžinti amerikiečių astronautus į Mėnulį per artimiausius penkerius metus, galimai pasitelkus komercines raketas. Milijardierių Elono Musko, Jeffo Bezoso ir Richardo Bransono bendrovės planuoja skrydžius į kosmosą paversti pelno šaltiniu.

Šią vasarą bus minimos 50-sios „Apollo 11“ astronautų išsilaipinimo Mėnulyje metinės.