Pareigūnai sakė, kad kariuomenė dabar veda derybas dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės suformavimo. Aukštus postus vyriausybėje ir kariuomenėje užimantys šaltiniai, kalbėjęsi su naujienų agentūra „The Associated Press“, prašė neviešinti jų vardų, nes jie nėra įgalioti bendrauti su žiniasklaida.

Šią informaciją jie suteikė kariuomenei ruošiantis paskelbti „svarbų pranešimą“ ir pasirodžius pranešimų apie perversmą prieš prezidentą, 30 metų vadovavusį šaliai, bet dabar tapusį masinių gatvės protestų taikiniu.

Pareigūnai atsisakė patikslinti, kokia dabar yra padėtis. O. al Bashiro dabartinė buvimo vieta nežinoma.

Be to, įvykių liudininkai sakė naujienų agentūrai AFP matę, kaip kariai surengė reidą su O. al Bashiro valdančiąja Nacionalinio kongreso partija (NKP) siejamos grupės būstinėje Chartume.

Pasak jų, kariai ketvirtadienį ryte įsiveržė į „Islamo judėjimo“, NKP ideologinio sparno, biurą.

Premjeras galimai suimtas

Sudano premjeras Mohamedas Tahiras Ayala veikiausiai yra areštuotas per numanomą karinį perversmą, ketvirtadienį pranešė arabų televizija „al Arabiya“.

Anksčiau naujienų agentūra „The Associated Press“ citavo du neįvardytus aukšto rango pareigūnus, kad ilgametis Sudano prezidentas Omaras al Bashiras buvo priverstas atsistatydinti, bet numanomo perversmo aplinkybės kol kas neaiškios.

„Pagal naujausius duomenis, Sudano ministras pirmininkas Mohamedas Tahiras Ayala yra areštuotas“, - sakoma žinutėje, paskelbtoje „al Arabiya“ tviterio paskyroje.

Be to, įvykių liudininkai sakė naujienų agentūrai AFP matę, kaip kariai surengė reidą su O. al Bashiro valdančiąja Nacionalinio kongreso partija (NKP) siejamos grupės būstinėje Chartume. Pasak jų, kariai ketvirtadienį ryte įsiveržė į „Islamo judėjimo“, NKP ideologinio sparno, biurą.

Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra nurodė, kad Sudano specialiosios tarnybos sulaikė daugiau kaip 100 NKP pareigūnų.

Naujienų televizija CNN informavo, kad pats O. al Bashiras, vadovavęs Sudanui 30 metų, atsistatydino ir yra laikomas namų arešto sąlygomis. Jo asmens sargybiniai buvo pakeisti, o buvęs valstybės vadovas – budriai saugomas.

Daug gyventojų išėjo į Chartumo gatves švęsti O. al Baširo nuvertimo, bet kol kas nebuvo jokių oficialių pranešimų.

Šią informaciją jie suteikė kariuomenei ruošiantis paskelbti „svarbų pranešimą“ ir pasirodžius pranešimų apie perversmą prieš prezidentą, 30 metų vadovavusį šaliai, bet dabar tapusį masinių gatvės protestų taikiniu.

Anksčiau ketvirtadienį kariškiai perspėjo ketinantys artimiausiu laiku paskelbti „svarbų pranešimą“.

Pernai gruodį Sudane prasidėjo masiniai protestai prieš O. al Bashirą dėl vyriausybės ketinimų pabranginti duoną, šalį krečiant ekonomikos krizei. Opozicija ragino kariuomenę padėti nuversti autoritarinį lyderį ir atkurti demokratiją.

Pastarosiomis dienomis protestai ypač suaktyvėjo – tūkstančiai demonstrantų budėjo Chartumo centrinėje aikštėje prie kariuomenės štabo komplekso, kuriame taip pat yra prezidento oficialioji rezidencija ir Gynybos ministerija, reikalaudami valstybės vadovo atsistatydinimo. Žiniasklaidos duomenimis, per susirėmimus žuvo mažiausiai 11 žmonių, įskaitant šešis karius.

O. al Bashiras vadovauja Sudanui nuo 1989 metų.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas jam yra iškėlęs kaltinimų karo nusikaltimais ir genocidu dėl Sudano vyriausybės veiksmų Darfūro regione.