„Galėčiau ir taip pavadinti, kad tai yra savotiškas kerštas“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

„Sunku kažkaip vertinti, nes šiaip yra apgailėtina situacija“, – pridūrė jis.

Rusijos tyrimų komitetas baudžiamąją bylą pradėjo dėl Vilniaus apygardos teismo teisėjų Aivos Survilienės, Virginijos Pakalnytės-Tamošiūnaitės bei Artūro Šumsko, taip pat į pensiją jau išėjusios kolegijos pirmininkės Ainoros Kornelijos Macevičienės.

Komitetas vykdo tyrimą dėl neteisėto baudžiamojo persekiojimo.

Sausio 13-osios bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija kovo pabaigoje dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų nuteisė 67 Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečius, jiems skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Pasak L. Linkevičiaus, Rusija „turėtų suprasti, kad nors daug metų praėjo, bet teisingumas turi būti, o tokiems atvejams senaties nėra“.

Jo teigimu, teisėjams rekomenduojama nevykti į Rusiją ar jai draugiškas šalis, nes „ten jie gali tikėtis provokacijų ar įvairiausių kitokių veiksmų“.

Ministras taip pat pažadėjo kreiptis į tarptautines organizacijas.

„Kiek galėsime, ta apsauga pasirūpinsime. (...) Tie asmenys, kurie susiję su byla, ne tik teisėjai, bet visi turėtų elgtis atsargiau“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Rusijos komitetas jau anksčiau pareiškė kaltinimus už akių ir bylą tyrusiam buvusiam prokurorui Simonui Slapšinskui. Šiuo metu advokatu dirbantis S. Slapšinskas Rusijos veiksmus vadina politiniu persekiojimu.

Dauguma kaltinamųjų Sausio 13-osios byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

Rusijos atstovai nurodo, jog Lietuvos teisėjai konstatavo, kad „nėra galimybės tiksliai nustatyti, kurių kaltinamųjų veiksmai lėmė rimčiausias pasekmes“, tai yra dėl kurių veiksmų žuvo ar buvo sužaloti gyventojai.

Pasak Rusijos tyrimų komiteto atstovės Svetlanos Petrenko, taip teisėjai šiurkščiai pažeidė baudžiamosios teisės principus, numatančius, kad visos abejonės traktuojamos kaltinamųjų naudai.

1991 metais sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.