Šalies vadovo posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda negalėjo užtikrintai atsakyti, koks yra jo požiūris į seksualines mažumas. Jo teigimu, svarbu, kokia yra visuomenės nuomonė.

„Mes gyvename visuomenėje, kuri yra krikščioniška, kuri turi daug metų susiformavusias tam tikras nuostatas. Todėl kalbėdami apie seksualines mažumas, mes turėtume vykdyti (daryti sprendimus. - ELTA) labai atsargiai, konsultuodamiesi šiuo klausimu su visuomene“, - sake. G. Nausėda.

G. Nausėda teigė palaikantis Konstitucijos nuostatą, kad šeimą sudaro vyras ir moteris. Taip pat jis teigė, kad toks įsivaizdavimas yra susiformavęs daugelio lietuvių galvose, todėl, sakė jis, jo ir reikėtų laikytis.

„Šeima, pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją (...), yra vyro ir moters sąjunga. Kol kas tai yra teisinis apibrėžimas mūsų pagrindiniame įstatyme. (...) Daugelio žmonių sąmonėje žodis šeima yra dviejų skirtingos lyties žmonių sąjunga. Taip kad tai yra ne tik teisinis terminas, įdiegtas Konstitucijoje, bet tai yra ir definicija, radusi vietą mūsų suvokime“, - sakė G. Nausėda.

Tuo tarpu konservatorių kandidatės prezidento rinkimuose Ingridos Šimonytės teigimu, būtina išspręsti vienos lyties asmenų partnerystės klausimą.

„Manau, mūsų savigarbos klausimas būtų išspręsti šį klausimą ir leisti žmonėms, kurie gyvena kartu, niekam nekeldami žalos, išspręsti savo tam tikrus reikalus dėl bendro gyvenimo per partnerystės įstatymą“, - sakė I. Šimonytė ir pridūrė, kad, jos manymu, šeimos sąvoka yra asmeninio supratimo reikalas.

„Mano vertinimu, šeima yra tai, kas žmogui yra šeima“, - sakė I. Šimonytė.

S. Skvernelis teigė, kad jis kategoriškai pasisako prieš vienalytės santuokos įteisinimą.

„Aš tikrai pasisakau už tai, kad nebūtų įstatymu įteisinta vienalytė santuoka“, - sakė S. Skvernelis.

S. Skvernelis taip pat teigė, kad šeimos supratimas yra asmeninis žmogaus reikalas, ir jis pritartų tam tikros formos vienos lyties asmenų partnerystės įstatymui.