Situacija dėl likusių trijų pretendentų bus pristatyta kitame VRK posėdyje.

Jau atliktų patikrinimų rezultatus posėdyje pristatė VRK narys Vilius Semeška, Andrius Puksas ir Jūratė Lebedevienė.

Po patikrinimo konstatuota, kad V. P. Andriukaitis surinko 27 229 galiojančius parašus. Dalis parašų pripažinta negaliojančiais, nes tarp pasirašiusiųjų pasitaikė keli ne Lietuvos Respublikos piliečiai, įvesta neteisinga pavardė, pasitaikė dublių.

VRK pripažino, kad A. Juozaitis surinko 33 523 įstatymo reikalavimus atitikusius parašus. Netinkamais pripažinti 4018 šio kandidato parašai

„Buvo trys parašai, kuriuos pasirašė ne Lietuvos Respublikos pilietis, buvo surinkti 1143 dubliai, buvo atvejų, kai buvo įrašyta ne ta pavardė“, – sakė V. Semeška.

Gitanas Nausėda pateikė VRK 24 565 elektroniniu būdu surinktus parašus. Dėl to VRK neatliko vizualinio popieriuje surinktų parašų patikrinimo.

„Tik penki parašai neatitiko reikalavimų. Tai buvo ne Lietuvos Respublikos piliečių parašai“, – sakė V. Semeška.

Saulių Skvernelį parašais elektroniniu būdu parėmė 6 641, o popieriuje – 30 466 rinkėjai. 4 783 parašai po patikrinimo išbrokuoti. Galiojančiais pripažinti 33 002 parašai.

Ingrida Šimonytė vien tik elektroniniu būdu surinko 40 450 parašų, tik devyni parašai buvo pripažinti negaliojančiais, dėl to, kad pasirašė ne Lietuvos Respublikos piliečiai.

Valdemaras Tomaševskis surinko 725 parašus elektroniu būdu ir 28 497 popieriuje. Po patikrinimo 3247 parašai pripažinti negaliojančiais.

„Klaidos – tos pačios, pasirašė keli ne Lietuvos Respublikos piliečiai, blogai nurodyta pavardė arba dokumentas, nustatyta dublių“, – sakė V. Semeška.

Pretenduoja į postą devyni asmenys

Kaip rašė BNS, kandidatais registruojami asmenys, pateikę pareiškinius dokumentus, sumokėję užstatą ir surinkę ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų.

Iki termino pabaigos parašų lapus preliminariai su reikiamu jų skaičiumi VRK yra pateikęs ekonomistas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, parlamentarai Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, europarlamentarai Valdemaras Tomaševskis, Valentinas Mazuronis, filosofas Arvydas Juozaitis.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.

Pildysime.