1. Ilgas ir greitos akcijos meškerykotis

Norint sėkmingai upėje gaudyti šapalus, būtina turėti bent jau 4 m siekiančią meškerę. Ji gali būti tiek angliškojo, tiek boloniškojo tipo palaidinė. Svarbu, kad ilgas meškerykotis leistų kuo mažiau valo laikyti ant vandens, o jūs galėtumėte lengvai permesti valą, esantį tarp meškerės ir plūdės, prieš srovę. Taip masalas galės natūraliai plaukti su upės srove ir gundančiai vilios plačiaburnius.

Taip pat meškerykotis turėtų būti greitos akcijos. Tada jūs galėsite sėkmingai pakirsti kimbančią žuvį iš gana tolimo atstumo.

Šapalas

2. Plonas valas ir reikiamos plūdės

Suprantama, kad šapalas yra stipri žuvis ir labai „nusiploninti“ tikrai nevertėtų. Tačiau, norint, kad plūdė gražiai „risnotų“ su upės srove ir valą kuo mažiau veiktų upės srovė ir vėjas, pagrindinis valas negali būti storas. Pati tinkamiausia bus 0,16 – 0,18 mm skersmens monofilamentinė gyslelė.

Plūdės taip pat turi būti reikiamos formos ir keliamosios galios. Verpstės formos, 3–5 gramų, plūdelės bus pats tas pavasarinei upei. Žinoma, žvejojant labai stiprioje srovėje teks rinktis gerokai didesnes plūdes.

Šapalams gaudyti tinkami įrankiai

3. Keli masalai

Nereikėtų apsiriboti vien jau „kultiniu“ Lietuvoje tapusiu pavasarinių šapalų masalu – batonu. Kartais plačiaburniai būna įnoringi, todėl krepšyje turėti konservuotų ar šutintų kukurūzų bei musės lervų tikrai verta.

4. Nepamirškite jaukinti

Jaukinimas gyvūninės ar augalinės kilmės pašarais atneša puikių rezultatų gaudant šapalus pavasarinėse upėse. Tai gali būti tas pats mirkytas batonas, įvairūs konservuoti ar šutinti grūdai bei musės lervos. Kartais, numačius perspektyvią žūklavietę, vertėtų pirmiau pasroviui pažerti kelias saujas jauko ir tik vėliau bandyti merkti plūdę.

Schema. Sistemėlė pavasariniams šapalams gaudyti

5. Tinkamos vietos

Ankstyvą pavasarį šapalai renkasi kur kas ramesnes upės vietas, nei vasarą. Tai gali būti upės srovės sulėtėjimai ties įvairiais kliuviniais, posūkiais, gilesnėmis duobėmis. Nenustebkite plačiaburnį pagavę ir visai šalia kranto, netoli pernykščių žolių.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad šapalą reikia rasti. O tai reiškia, kad ne kiekvienoje perspektyvioje vietoje sugausite žuvį. Tik „žvejiška“ kantrybė ir miklios kojos gali atnešti jums sėkmę. Todėl, išsiruošę meškerioti plačiaburnių, nusiteikite ilgiems pasivaikščiojimams pavasarinės upės pakrantėmis.