Jis sulaukė itin neigiamos reakcijos socialiniuose tinkluose. Kai kurie reportažą mačiusieji sako: tokie pareiškimai skirti ne kam kitam, o labai konkrečiam tikslui – provokuoti etninę įtampą, skelbia rferl.org.

Dviejų minučių trukmės reportaže, pavadintame „Kovotojai be sienų“, kurio fone skamba sunkusis rokas, rodomi kovos menus praktikuojantys, kaip įtariama, atvykėliai iš Vidurio Azijos. Titruose paaiškinamas kontekstas.

Pastarąjį dešimtmetį, kaip teigiama reportaže, kovos klubų skaičius Maskvoje nuo penkių išaugo iki šimto. Pusė iš jų, esą, turi „etninį atspalvį“, ir įdarbina tik darbo imigrantus iš Vidurio Azijos.

Tokių klubų nariai, kaip skelbia NTV, nori tarp savo draugų įgyti reikiamą reputaciją ir iš kovų užsidirbti pinigų. Bėda ta, kad kai kurie savo naujus įgūdžius naudoja nusikalstamai veiklai – vagystėms ir turto prievartavimui, sako žurnalistai.

Reportaže nėra jokių interviu su pačiais atvykėliais ar teisėsaugos pareigūnais. Teiginiams pagrįsti nenaudojami jokie patikimi šaltiniai.

Kai kovo 15 dieną reportažas buvo paskelbtas socialiniame tinkle „Facebook“, imta viešai kalbėti apie būtinybę blokuoti NTV kaip rasinės neapykantos kurstytoją, nes tokie veiksmai baudžiami pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą.

„Ar aš tik vienas manau, kad NTV skleidžia etninę neapykantą?“ – parašė vienas komentatorius.
„Žmonės, skųskime šį reportažą“, – paragino kitas.

Žinoma, po reportažu skelbiama ir daug ksenofobinių komentarų, tačiau visgi dauguma puolė ginti Rusijoje dirbančius atvykėlius. Remiantis oficialia statistika, jų Rusijoje gali būti nuo 2,7 iki 4,2 mln., imigrantų daugiausia iš Uzbekistano, Tadžikistano ir Kirgizijos.

„Ar NTV žino, kad tie žmonės kartais dirba savaitgaliais ir naktimis miega vos po dvi valandas, nes padavėjo ar taksi vairuotojo algos labai mažos, o didžiąją dalį algos jie siunčia namo?“ – į atvykėlių pusę stoja vienas komentatorius.

Reportaže minima šiek tiek statistinių duomenų, tačiau labiausiai dėmesį atkreipia štai kas: nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio Maskvoje nusikaltimų „etniniu pagrindu“ skaičius išaugo keturis kartus, o tai reiškia, kad buvusios Sovietų Sąjungos piliečiai kiekvienais metais įvykdo per 40 tūkst. tokių nusikaltimų. Net pusę jų įgyvendina Vidurio Azijos piliečiai, o organizuotos jų nusikaltėlių grupuotės neretai samdo būtent tokių nelegalių kovos klubų kovotojus.

Oficialūs šaltiniai teigia, kad NTV pateikti teiginiai – klaidinantys.

Generalinė prokuratūra pabrėžia, kad 2017 metais užsienio piliečiai Rusijoje įvykdė 41 tūkst. 47 nusikaltimus, iš kurių 88,3 proc. arba 36 tūkst. 233 (žymiai mažiau nei skelbė NTV) buvo įvykdyti Nepriklausomų valstybių sandraugos piliečių. Tai tarptautinė organizacija, kurią sudaro Rusija ir dar aštuonios buvusios Sovietų Sąjungos valstybės, įskaitant ir Vidurio Azijoje esančias. 2018 metų statistika dar mažesnė – tai 34 tūkst. 323 nusikaltimai. Tai reiškia, kad nuo praeitų metų tokių nusikaltimų skaičius sumenko 5 proc.

Nusikaltimai, įvykdyti asmenų iš Vidurio Azijos, Rusijos žiniasklaidoje visada sulaukia didelio dėmesio. Deja, neretai apie atvykėlius skleidžiama ir melagingų naujienų.

2018 metų birželio 16 dieną pirmosiomis Maskvoje prasidėjusios Pasaulio futbolo čempionato dienomis 28 metų Kirgizijos gyventojas Čingizas Anarbekas savo automobiliu miesto centre nuvažiavo nuo kelio ir rėžėsi į šaligatviu ėjusius žmones. Per incidentą septyni žmonės buvo sužeisti. Dėl incidento krito nemalonus šešėlis ant viso tarptautinio sporto renginio, turėjusio pagerinti V. Putino įvaizdį užsienyje.

Rusijos žiniasklaida iš karto pradėjo skelbti informaciją, esą, vyras buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Per interviu Č. Anarbekas prisipažino paprasčiausiai vietoj stabdžių paspaudęs akseleratoriaus pedalą. Tokią apmaudžią klaidą lėmė nuovargis – prie incidentą jis buvo išdirbęs 20 valandų ir miegojęs vos tris.

„Kovotojai be sienų“ pasinaudojo vaikino biografija kaip pavojingos tendencijos iliustracija. Dabar vaikinas dirba restorano Maskvoje šefu, o laisvu laiku dalyvauja mišrių kovos metų turnyruose. Gauti pinigai jam padės išmokėti už incidentą gautą 7 tūkst. 700 dolerių baudą.

„Ką jis darys, jeigu nesusiklostys sporto karjera?“ – klausiama reportaže.

Nepaisant neapykantą kurstančio NTV reportažo tono (pat reportažas vien kanalo svetainėje buvo peržiūrėtas beveik 20 tūkst. kartų), yra džiuginančių ženklų, jog ksenofobija Rusijoje silpsta.

2019 metų sausio mėnesį parengtoje ataskaitoje „Sova Center“, stebinti nacionalizmo tendencijas Rusijoje, atkreipė dėmesį, jog pastaraisiais metais mažėja neapykantos nusikaltimų, be to, šiek tiek gerėja ir įstatymų taikymo efektyvumas, rašo rferl.org.