„Fidesz“ gresia būti pašalintai iš Europos Parlamento centro dešiniųjų bloko dėl Vengrijoje surengtos daug aistrų sukėlusios informacinės kampanijos.

Jos užsakytuose reklaminiuose plakatuose buvo vaizduojami EPP priklausantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir JAV gyvenantis liberalių pažiūrų milijardierius George'as Sorosas, neva skatinantys masinę migraciją į Europą.

Ši kampanija jau nutraukta, o V. Orbanas atsiprašė partnerių iš EPP už įžeidimus, tačiau šios Europos Parlamento frakcijos vadovybė perspėja, kad to nepakanka.

EPP, vienijanti ES pagrindines centro dešiniųjų politines jėgas, tokias kaip Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vadovaujama CDU ar Prancūzijos respublikonų partija, netrukus nuspręs tam tikram laikui įšaldyti „Fidesz“ narystę, teigia EPP lyderiui parlamente Manfredui Weberiui (Manfredui Vėberiui) artimas šaltinis.

„Politinė asamblėja balsuos dėl siūlymo atimti iš „Fidesz“ balso teisę per visus partijos susitikimus bei teisę siūlyti kandidatus į postus“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

Pasak jo, šį atvejį stebės ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Belgijos premjeras Hermanas van Rompuy.

Formalų sprendimą ketinama paskelbti trečiadienį vėlyvą popietę, po EPP susitikimo Briuselyje.

2014 metais svarbiausią ES postą laimėjęs J.-C. Junckeris savo ruožtu trečiadienį vėl paragino išmesti „Fidesz“ iš EPP.

„Jau daugelį metu (V. Orbano partija) tolsta nuo krikščionių demokratų vertybių, – interviu vokiečių radijui „Deutschlandfunk“ pareiškė EK vadovas. – (Todėl) jai ne vieta EPP.“

Bausmės V. Orbanui klausimas suskaldė EPP, nuogąstaujančią, kad Vengrijos lyderis gali sujungti jėgas su Italijos vicepremjeru Matteo Salvini ir drauge su šiuo italų kraštutinių dešiniųjų partijos „Lyga“ (Lega) vadovu sukurti atskirą frakciją Europos Parlamente.

Artėjant gegužę vyksiantiems įtemptiems EP rinkimams kai kurie EPP nariai taip pat būgštauja, jog nubausdami V. Orbaną jie gali netekti prieš imigraciją nusistačiusių ir vengrų premjero griežtąją liniją palaikančių rinkėjų paramos.