Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Romualdas Zdanys deda visas pastangas, kad jau artimiausiu metu ir Aukštaitijos sostinėje atsirastų specialios kapinaitės negimusiems kūdikiams. Jų laidojimu pasirūpintų pati bažnyčia.

Kun. R. Zdaniui idėja įrengti kapinaites negimusiems kūdikiams brendo jau seniai. Tai jokia naujovė Vakarų pasaulyje, tačiau Lietuvoje dėl nesutvarkytos teisinės bazės šito ilgą laiką nebuvo galima padaryti. Tik praėjusių metų gegužę priimtas įstatymas, leidžiantis ir embrionus, ir vaisius iki 22-osios nėštumo savaitės kremuoti ir laidoti kaip žmogaus palaikus. Iki tol negyvagimiai buvo traktuojami kaip medicininės atliekos – skaudžią netektį išgyvenę tėvai net negalėdavo tinkamai atsisveikinti su savo negimusiu vaikeliu ir įamžinti jo atminimo.

„Iniciatyva tokius negimusius kūdikius tinkamai palaidoti tebestovi vietoje. Laukiu, kol Respublikinė Panevėžio ligoninė turės nuolatinį vadovą, mat tereikia su gydymo įstaiga sutarimo šiuo klausimu. Ministerija šią idėją kaip ir palaimino. O ir Panevėžio savivaldybė geranoriškai sutiko naujosiose Pašilių kapinėse skirti vietą“, – pasakojo R. Zdanys.

Mato būtinybę

Kad tokios kapinaitės reikalingos, dvasininkas teigia jau pajutęs iš savo praktikos. Vien praėjusiais metais jam teko laidoti net tris mažylius, kurie mirė vos gimę ar dar mamos įsčiose. Anot kunigo, tėvams ypač svarbu tinkamai atsisveikinti su mažyliu. Ir visai nėra skirtumo, kada netenkama kūdikio – tėvams jis visuomet liks jų negimusiu vaiku.

„Net jeigu tai kelių savaičių vaisius, tarp jo ir mamos užsimezga emocinis ryšys ir praradimas būna toks pat skaudus. Kiek teko bendrauti su vaikelius praradusiais tėvais, daugeliui tai be galo skaudi netektis, kurią reikia „išgedėti“. Neretoje šeimoje būta tokių skaudžių atvejų, kai taip ilgai lauktas kūdikis dėl vienokių ar kitokių priežasčių negimė“, – kalbėjo kunigas.

Paminklas negimusiesiems

R. Zdanio teigimu, persileidimas ar dar mamos įsčiose bręstančio kūdikio mirtis labai netikėtas ir be galo skaudus užgriuvęs gyvenimo išbandymas šeimai. Kai kūdikis tėra vos kelių savaičių, netekties prislėgti tėvai sutrinka ir nebežino, kaip reikėtų tinkamai su juo atsisveikinti. Pasak dvasininko, vis dar pasitaiko medikų, patariančių vaisių tiesiog palikti sunaikinti ligoninėje. R. Zdanys siekia, jog tokius negimusius kūdikius galėtų laidoti bažnyčia.

„Jeigu tėvai žinotų, kad tais kūneliais bus pasirūpinta tinkamai, jiems būtų daug lengviau. Mes tuos kūdikėlius palaidotume. O tėveliai turėtų kur ateiti uždegti žvakelę ar pasimelsti“, – kalbėjo klebonas.
Romualdas Zdanys

Praktikoje jam tenka susidurti su išties skaudžiais atvejais. Prašymo pasimelsti už negimusį kūdikį kunigas sulaukia net ir iš tėvų, kurie patys nusprendė nutraukti tik užsimezgusią gyvybę. Pasak kunigo, abortas dažniausiai palieka gilų randą žmogaus sieloje.

„Tenka pasimelsti ir už tokius vaikelius, ypač kai abortas būna spontaniškas sprendimas. Tėvai susiduria su sąžinės graužatimi, išgyvena moralinę dramą, kai suvokia, kad jeigu ne šis sprendimas, po aštuonių mėnesių ant rankų būtų sūpavę sūnų“, – atvirauja R. Zdanys.

Prieš keletą metų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios šventoriuje iškilusio paminklo negimusiems kūdikiams būtinybę, pasak kunigo, irgi padiktavo pats gyvenimas – dažnai sulaukdavęs tikinčiųjų, išgyvenusių tokį skausmą, pageidavimo turėti vietą, kur galėtų pasimelsti ar uždegti žvakelę už negimusį vaikutį. Parapijiečiai vos per kelis mėnesius suaukojo reikalingą sumą tokiam paminklui pastatyti.

„Paminklas negimusiems kūdikiams bažnyčios šventoriuje yra nuolat lankomas. Čia beveik visada dega žvakelės. Tai rodo, kad kūdikio netektį išgyvenusiems žmonėms labai svarbu turėti atminimo ženklą ar vietą“, – pabrėžia R. Zdanys.

Turės amžino poilsio vietą

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Simona Mickutė patvirtino, kad apie iniciatyvą naujose Pašilių kapinėse skirti vietą būtent anksčiau laiko mirusiems kūdikiams ar embrionams laidoti kalbama jau senokai ir savivaldybė tokiai idėjai pritartų. Juolab kad dabar tą leidžia ir įstatymai. Anksčiau leidimas laidoti buvo išduodamas tik pateikus mirties liudijimą ar pažymą iš ligoninės – perinatalinės mirties liudijimą, o nuo penai gegužės jau galima laidoti ir iki 22 nėštumo savaitės gimusius embrionus, jeigu to pageidauja tėvai.

„Dabar net iki 22 savaitės gimęs žmogaus vaisius, kuris anksčiau buvo traktuojamas kaip medicininė atlieka, pripažįstamas kaip žmogaus palaikai ir gali būti laidojami ar kremuojami. Savivaldybė tokiu atveju turi skirti kapavietę ar nišą kolumbariume“, – teigė S. Mickutė.