Keli kabineto nariai jau savaitgalį pabrėžė, kad šią savaitę sutartis balsavimui bus pateikta tik tokiu atveju, jei bus šansų, kad jai bus pritarta. „Brexit“ susitarimas Didžiosios Britanijos parlamente buvo atmestas jau dusyk - sausio viduryje ir kovo viduryje.

Vyriausybė greičiausiai dar pirmadienį informuos apie tolesnius veiksmus. Parlamentas „Brexit“ klausimu yra labai susivaidijęs. Kelios žiniasklaidos priemonės tviteryje rašė, kad per pokalbius savaitgalį pirmiausiai nepavyko įtikinti „Brexit“ kieto kurso šalininkų.

Didžioji Britanija iš ES norėjo išstoti kovo 29-ąją. Tačiau tai jau nebeįmanoma, nebent įvyktų netvarkingas „Brexit“. Jei vis dėl to būtų surengtas trečias balsavimas, nepriklausomai nuo jo rezultato, tikimasi prašymo dėl išstojimo datos atidėjimo.

Išstojimo atidėjimui vienbalsiai turi pritarti visos likusios 27 Bendrijos šalys.

Buvęs britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas galimą balsavimą ateinančiomis dienomis pavadino „absurdu“. „Šią savaitę bus ES viršūnių susitikimas. Dar ne vėlu pasiekti rimtų pokyčių apsidraudžiamosios priemonės (backstop) klausimu“, - sakė jis laikraščiui „Daily Telegraph“.

Th. May, anot žiniasklaidos, gali paaukoti savo „Brexit“ derybininką Olly'į Robbinsą, kad gautų parlamento pritarimą savo suderėtai išstojimo iš ES sutarčiai. Apie tai rašo „Evening Standard“, remdamasis neįvardytais parlamentarais.

Apsidraudžiamoji priemonė yra sutartyje įrašyta atviros sienos tarp ES narės Airijos ir Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos garantija. Ji reiškia, kad Didžioji Britanija liks Muitų sąjungoje su ES, kol bus rastas geresnis sprendimas.

„Brexito“ griežto kurso šalininkai baiminasi, kad tai gali šalį ilgam susaistyti su ES, tai neleistų vykdyti savarankiškos prekybos politikos. Todėl jie reikalauja apibrėžti, kiek laiko apsidraudžiamoji priemonės galios bei teisės vienašališkai jos atsisakyti.