A. Azizas papasakojo pakėlęs žudiko numestą ginklą ir puolęs jį vytis. Tuo metu nusikaltėlis bandė grįžti į savo automobilį naujo ginklo, kad galėtų tęsti skerdynes.

„Šaukiau jam, norėjau atkreipti jo dėmesį. Sakiau „Eikš čia, eikš“. Norėjau, kad nebegrįžtų į mečetę, stengiausi jį išblaškyti. Rankose turėjau ginklą. Mačiau, kaip prieš tai jį išmetė. Bėgau iš paskos, sekiau jį“, – teigia vyras.

Deja, A. Azizo nuo žemės pakeltas šautuvas buvo be šovinių. Tada jis ir pastebėjo, jog žudikas grįžta į automobilį. Vyras nepasimetė: jis metė šaunamąjį ginklą „tarsi strėlę“, išdauždamas mašinos langą.

„Išmušiau jo automobilio langą. Jis labai pasimetė“, – prisimena A. Azizas, kuris, išgirdęs šūvius, lemiamu metu paliko šeimą (įskaitant ir mažamečius vaikus) mečetėje, ir puolė paskui nusikaltėlį.

A. Azizas žurnalistams pasakojo, jog „nusikaltėlis ėmė mane plūsti ir sprukti“. A. Azizas leidosi jam iš paskos.

Žudikui pavyko atitrūkti. A. Azizas grįžo į maldos namus, kur sužinojo, jog nukentėjo daug jo pažįstamų. Vyro drąsa leistis paskui nusikaltėlį jį pavertė didvyriu.

Mečetės vyriausiasis imamas Latefas Alabi: „Jis leidosi paskui žudiką... Tai mus ir išgelbėjo. Kitu atveju, jis būtų sugrįžęs ir toliau žudęs. Galbūt mūsų visų nebebūtų gyvų“.

Pats A. Azizas neigia esąs didvyris, ir žudiką vadina „gailesčio nepažįstančiu bailiu“: „Nemanau esąs didvyris, nes mano vietoje bet kas būtų pasielgęs taip pat. Tai elementarus žmogiškumas – padėti kitam žmogui“. Vyras teigia: jei nebūtų nukreipęs žudiko dėmesio, pastarasis greičiausiai „būtų išžudęs mus visus“.

Naujojoje Zelandijoje penktadienį surengtas išpuolis prieš dvi mečetes, nusinešęs mažiausiai 49 žmonių gyvybes, sukėlė siaubą, pasibjaurėjimą ir sielvartą visame pasaulyje.

Australas, penktadienį surengęs šaudynes dviejose mečetėse Naujojoje Zelandijoje, prieš ataką socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė rasistinį manifestą, o paskui tiesiogiai internetu ją transliavo.