I. Šimonytės teigimu, „akmenų bate“ liko ir po pastarųjų ketverių metų, kai miestui vadovavo Remigijus Šimašius, tačiau pridūrė, kad „bent jau nėra taip, kad ir pajamos ir skolos auga pumpuruojamu būdu, kaip buvo „vagia, bet daro“ laikais“.

Ir nors Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narė įvardijo, kad pirmajame ture palaikė pirmojo turo ribos neperžengusį TS-LKD partijos kandidatą Dainių Kreivį bei paragino kituose rajonuose antrajame ture palaikyti konservatorių kandidates, tačiau įvardijo, kurį iš dviejų kandidatų palaikys antrajame rinkimų į Vilniaus mero postą ture.

R. Šimašius Vilniaus mero posto siekia kartu su komitetu „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“, o A. Zuokas – su komanda „Laimingas Vilnius“. R. Šimašiaus komitetas pirmajame ture iškovojo 17 vietų taryboje, A. Zuoko komanda – 10.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui I. Šimonytė pasidalijo savo įžvalgomis apie kandidatus į Vilniaus miesto merus.

„Turiu daugybę kandidatų, kuriuos palaikau ir už kuriuos sergu, o ypač palaikau šaunias kandidates Sandrą Tamašauskienę Šilutėje, Rasą Petrauskienę Klaipėdos rajone, Liną Rimkienę Mažeikiuose ir Agnę Balčiūnienę Ukmergėje. Ne todėl, kad jos moterys, o todėl, kad šios moterys tikrai nepaprastos: drąsios, atviros, nebijančios drumsti vandenį ir nuoširdžiai norinčios maksimaliai prisidėti prie savo krašto žmonių gerovės“, – apie TS-LKD nares kalbėjo I. Šimonytė, tačiau pridūrė, kad už jas balsuoti negali, nes yra registruota sostinėje.

„Ir jau ne vienas klausė: ką tiu, Ingrida, ką vakare? Turbūt turėdamas omenyje klausimą, už ką balsuosiu antrame Vilniaus mero rinkimų ture, – tęsė I. Šimonytė. – Prieš ketverius metus panašiu metu, kai dar neturėjau priklausomybės nuo FB („Facebook“ – DELFI), esu raštu pabandžiusi išdėstyti, kodėl anoje Remigijaus Šimašiaus ir Artūro Zuoko akistatoje renkuosi remti Remigijų. Persiskaičiau ir pamąsčiau, kaip reikalai atrodo šiandien. Taip, Vilniaus skolos problema suvaldyta, didele dalimi centrinės valdžios sprendimų dėka, bet bent jau nėra taip, kad ir pajamos ir skolos auga pumpuruojamu būdu, kaip buvo „vagia, bet daro“ laikais. Pono Artūro buvę gąsdinimai pjaustymais, karpymais ir diržų veržimais apskritai dabar skamba komiškai, nes dėl pjaustymų labiausiai galėtų būti (ir gal pagrįstai) nepatenkinti medžiai. Kaip ir kaltinimai libertarizmu, kuris bent jau nėr baisesnis už oportunizmą“, – apie kandidatus į Vilniaus miesto merus kalbėjo I. Šimonytė.

Tačiau ji pridūrė, kad buvo ir tokių dalykų, kurie per pastaruosius ketverius metus ją nuvylė. „Buvo, tiek ir tiek. Pradedant man asmeniškai nemaloniais koalicijos pokyčiais, baigiant turbūt ir su tuo susijusiais sunkumais spręsti mano atstovaujamų antakalniečių problemas, kurių daugumos sprendimo raktus, kaip žinia, turi savivaldybės administracija. O ten vis dar svarbu dalykus daryti „paragrafo nustatyta tvarka“ užuot pasistengus realiai tarnauti žmonėms“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė
Pono Artūro buvę gąsdinimai pjaustymais, karpymais ir diržų veržimais apskritai dabar skamba komiškai, nes dėl pjaustymų labiausiai galėtų būti (ir gal pagrįstai) nepatenkinti medžiai.

Jos teigimu, „nėra normalu, kai Seimo narys yra vienintelis prieinamas bičas kieme, kuriam gali pasiguosti dėl savo bėdų su daugiabučių administravimu, statybomis kaimynystėje, gatvių asfaltavimu, benamėmis katėmis ir panašiai“. „O jo galimybės bent padėti spręsti tas problemas tiesiogiai priklauso nuo to, yra tavo frakcija koalicijoje, ar ne. Taip neturėtų būti, visi dirbame dėl tų pačių žmonių gerovės. Ir norėčiau tikėti, kad tas supratimas ateis ir juo bus apšviesta ir savivaldybės administracija, ne vien politikai“, – teigė Seimo narė.

Vis dėlto, jos nuomone, yra tokių „akmenų bate“, kurie nepasikeitė nuo 2015-ųjų, kai Vilniaus meru tapo R. Šimašius. „Sveiko proto žmogui pakaktų vien susipažinti su reiškiniu vardu „VASA“, kad labai pyktų ant dabartinės miesto valdžios. Žmonės, save mėgstantys vadinti liberalais, o mane – komunistuojančia prietranka vien dėl to, kad aš mėgstu nuoseklumą ir nesuprantu, kaip gali visiems visko būti ir niekam nieko už tai nebūti, tikrai turėtų susimąstyti, kas liberalaus yra tame šiukšlių gosplane, kurį ši struktūra įkūnija. Tokių akmenų bate yra ir daugiau, – teigė I. Šimonytė. – Bet visa tai yra, visgi, kad ir nemalonios, bet detalės. Svarbiau yra kryptis ir principai. Ir tuo požiūriu man (nežinau, kaip kitiems, bet čia mano balsas) niekas itin nepasikeitė nuo 2015-ųjų.“

Ingrida Šimonytė
„Vagia, bet daro“ nėra tai, už ką norėčiau vertinti politiką.

TS-LKD frakcijos Seime narė tvirtino, kad pirmajame ture palaikė savo partijos kandidatą Dainių Kreivį, tačiau pridūrė, kad tai jos nuomonė, o ne esą „strateginis balsavimas“. „Šiuomkart pirmame ture Mykolą pakeitė mano labai vertinamas ir mylimas Dainius Kreivys (aš nesu strateginė balsuotoja, rinkimuose balsuoju tik pagal įsitikinimą, net jeigu tai būtų vienintelis balsas tyruose). „Vagia, bet daro“ nėra tai, už ką norėčiau vertinti politiką, – teigė I. Šimonytė ir pridūrė. – Tai ir dabar pagal įsitikinimą. Už Remigijų. Linkėdama drąsos ten, kur jos pirmojoje kadencijoje, man regis, kiek pristigo.“

DELFI primena, kad trečiadienį, kovo 13-ąją, prasideda išankstinis balsavimas antrajame merų rinkimų ture. Pirmojo turo metu buvo išrinkta 19 merų iš 60. Antrajame ture merą rinks 41 savivaldybės gyventojai.

Pirmojo turo metu taip pat buvo išrinktos ir tarybos, kurių sudėtis keisis nežymiai.

Išankstinis balsavimas savivaldybėse vyks kovo 13-14 dienomis nuo 8 iki 20 val. Sekmadienį, kovo 17 d. iki 20 val. vakaro.