„Atvežę lavoną, įjunkite šaldytuvą. Paspauskite už jo esantį viršutinį mygtuką, palaukite, kol supypsės“, – teigiama instrukcijoje.

Tokia Žydų autonominės srities Rusijoje realybė. Laimei, tik tuomet, kai baigiasi morgo darbo valandos.

Šiurpus ir liūdnas paveikslas, kokį žiūrovams pateikė neseniai parengtas televizijos reportažas, su Kinija besiribojančiame Rusijos regione sukėlė nemenką pasipiktinimo bangą. Reportažas, parodytas „Bira TV“, privertė vietos prokuratūrą imtis vietos laidojimo paslaugų sektoriaus tyrimo ir skubiai inicijuoti pokyčius.

Rusijos įstatymai reglamentuoja, jog palaikai į morgą gabenami „specializuotu transportu, aprūpintu specialiais neštuvais, lavonmaišiais ir dezinfekcinėmis medžiagomis“, kovo 1 dieną išplatintame pareiškime teigia prokuratūros atstovai. Jie pažadėjo šį klausimą skubiai spręsti ir reguliariai informuoti apie tyrime pasiektą progresą.

Vietiniai, tvirtinantys, kad valstybė neužtikrina oraus ir pagarbaus elgesio su mirusiais ir piktinasi, jog policija ir greitosios pagalbos medikai vežti lavonus kategoriškai atsisako, tikina, kad tokių savitarnos morgų čia labai daug.

Mafijos verslas

„Bira“ televizijos parengtas reportažas iliustruoja naujausią skandalą ir padeda iš arčiau susipažinti su liūdnai pagarsėjusio Rusijos laidojimo paslaugų sektoriaus užkulisiais. Menka paslaptis, kad šis verslas šalyje neatsiejamas nuo korupcijos, neadekvačios konkurencijos ir elementaraus neveiksnumo.

Vasario 21 dieną dėmesio centre, įsikišus žiniasklaidai, atsidūrė Samaros gyventoja Anna Plotnikova. Moteris prie regiono administracijos pastato atgabeno atvirą karstą su buvusio vyro Valerijaus palaikais. Moteris, sužinojusi apie buvusio sutuoktinio mirtį, net dvi savaitės nesėkmingai bandė jį palaidoti.

„Apskambinau visas ligonines. Galiausiai man pasakė, kad Valerijos mirė, o jo palaikai Samaroje. Ir niekas neketina vargintis jį palaidoti“, – RFE/RL tuo metu pasakojo pasipiktinusi moteris.

A. Plotnikovai nepavyko surinkti vienų laidojimo namų pareikalautos 50 tūkst. rublių (maždaug 700 eurų) sumos. Kai, paprašiusi pagalbos vietos verslininko Aleksejaus Vorobjovo, bandė savarankiškai palaidoti buvusį vyrą, įsikišo veidus po kaukėmis slepiantys vyrai. Verslininkas incidentą nufilmavo ir paskelbė internete. Galiausiai vietos pareigūnai moters poelgį įvardijo kaip provokaciją, tačiau laidotuvėmis pasirūpino – leido vyrą palaidoti toliau nuo miesto.

„Privalome kažkaip įveikti tą blogį – tą korupciją, mafiją. Net nežinau, kaip kitaip visa tai įvardyti“, – kartu su A. Plotnikova vasario 21 dieną prie regiono administracijos pastato žurnalistams kalbėjo A. Vorobjovas. Jis tvirtina, kad veidus po kaukėmis slėpę vyrai buvo savivaldybės laidojimo paslaugų tarnybos darbuotojai, gynę bendrovės verslo monopolį regione.

Taip buvo visada

Žydų autonominėje srityje žinia, kad žmonės mirusius artimuosius patys veža į morgą, vietinių visai nešokiravo. Socialiniame tinkle „Instagram“ „Bira“ paskelbus savo reportažą, jis akimirksniu sulaukė tūkstančių peržiūrų ir sukėlė tikrą piktų komentarų audrą.

„Tokios nesąmonės vyksta visuose Žydų autonominės srities regionuose“, – pareiškė vienas komentatorius. „Kita vertus, turime tarpkontinentinių raketų, povandeninių laivų ir stabilumą“, – sarkastiškai pridūrė kitas, turėdamas omenyje Kremliaus brukamą propagandą.

Keli prisipažino savo akimis matę iš automobilių, naktį važiavusių į morgą, bagažinės kyšančių galūnių. Kiti samprotauja, jog dėl susiklosčiusios situacijos derėtų kaltinti pačius vietinius, leidusius tokiai praktiškai įsigalėti. „Norite sutaupyti? Patys atvežkite lavoną. Taip buvo visada“, – teigiama viename komentare.

Penkių minučių trukmės reportaže pasakojama apie nedidelį Leninskoje miestelį. Čia vietinis, vardu Vladimiras, rodo, kaip atlenkė galines automobilio sėdynes, kad tilptų mirusios tetos kūnas.

„Šiuo automobiliu vežioju savo šeimą, mažą vaiką. O dabar esu priverstas juo į morgą vežti tetos lavoną“, – paaiškina reportažo herojus.

Kita Leninskoje gyventoja Aliona bėdoje atsidūrė vidury nakties mirus mamai. Policija ir greitosios pagalbos medikai atvažiavo užpildyti popierių, „Bira“ sakė ji. Išvažiavo palikę vietinės laidojimo paslaugų bendrovės vizitinę kortelę. Pastaroji darbą baigia anksti vakare.

Aliona papasakojo motinos palaikus į morgą nuvežusi pati. Ten jai įdavė raktus nuo šaldytuvo. Vitalijus (morgą prižiūrintis asmuo) „Bira“ žurnalistams atskleidė, kad artimieji gana dažnai patys atveža mirusiųjų palaikus, o jis niekada nepagalvojo pasidomėti jų tapatybe.

„Turiu čia neštuvus ir šaldytuvą. Dieną čia dirba žmonių. Naktimis žmonės lavonus palieka šaldytuve“, – protu nesuvokiamą tvarką paaiškina Vitalijus.

Leninskoje dirba viena vienintelė laidojimo paslaugų bendrovė „Lors“. Nugabenti palaikus į morgą kainuoja apie 16 eurų arba 1200 rublių. Už kiekvieną papildomą kilometrą – 40 rublių. Darbą bendrovė baigia 20 val. vakaro. Ir jokių išimčių.

„Mes tikrai neteikiame paslaugų visą parą, nesėdime ir nelaukiame. O ir poreikio tokio nėra“, – „Bira“ paaiškino „Lors“ atstovė Marina Jurkovlianec.

Kai kur Rusijoje valdžios įsikišimas padėjo pagerinti situaciją laidojimo paslaugų sektoriuje. Štai Baškirijoje vietos prokuratūra kovo 5 dieną pranešė, kad po teismo atlikto tyrimo vienoje savivaldybėje imtos teikti nemokamos laidojimo paslaugos. Kaip teigiama prokuratūros išplatintame pareiškime, vietos valdžia turi užtikrinti nemokamas vietinių laidojimo paslaugas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)